Nieuws

Stad bereidt zich voor op dyna­mi­te­ring beken­de wit­te torens

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Harelbeke treffen ze de laatste voorbereidingen voor het dynamiteren van twee hoge schouwen langs de Leie. Zondag gaan de twee torens van de oude elektriciteitscentrale gecontroleerd tegen de vlakte. Er komt een veiligheidsperimeter van 200 meter rond de site, ook het scheepvaartverkeer op De Leie zal een tijdje stilliggen.

Zondagvoormiddag, om kwart voor tien stipt, gaan de twee schouwen van de oude elektriciteitscentrale in Harelbeke tegen de vlakte. De twee torens zijn elk 72m hoog, een Nederlandse firma zal ze met springstof opblazen zodat ze tegen de vlakte gaan.

Geen scheepvaart

In elke schouw wordt ruim 10 kg springstof geplaatst. Vanaf zondagmorgen 8 uur is een perimeter van 200m rond de site van kracht, waarin alle verkeer en scheepvaart stil zal liggen. "Het verkeer op de Leie wordt stilgelegd vanaf 8 uur," zegt burgemeester Alain Top van Harelbeke. "Dus de sluizen in Sint-Baafs-Vijve zullen niet meer werken van 8u tot na het vrijgeven van de site."

"Torens staan in de weg"

De elektriciteitscentrale dateert van midden jaren 70 en werkte op zware stookolie die ook bij schepen gebruikt wordt. Elf jaar geleden ging ze dicht, sinds vier jaar is de site in handen van een groothandel in isolatie en stukadoorsmateriaal.

"De torens worden nu afgebroken omdat ze in de weg staan voor onze activiteiten," zegt Pol Verschuere. "Twaalf jaar geleden is de centrale stilgelegd omwille van de rendabiliteit en uitstootnormen. We zijn een stukadoorshandel. We willlen handelen en bouwmaterialen verdelen. Dan hebben we meer ruimte en kunnen we de site verder afwerken en volgend jaar verhuizen.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Lorenzo Dejonghe