Nieuws

Spui­kom­moord: beschul­dig­de geeft toe dat hij eigen­lijk goe­de vriend wil­de vermoorden

Verdachte Spuikommoord

© Belga

Op het assisenproces over de roofmoord op Emmy Geboers (67) heeft Khaldoon A. (42) toegegeven dat hij eigenlijk een goede vriend wilde vermoorden. Hij wilde hem naar het appartement van het slachtoffer in Oostende lokken.

Vrijdag is het assisenproces begonnen tegen Khaldoon A., een Oostendenaar van Irakese afkomst. Hij staat terecht voor roofmoord op zijn onderbuurvrouw van 67 jaar. Beiden woonden in hetzelfde flatgebouw in de Voorhavenlaan, op de Vuurtorenwijk in Oostende.

Aan de vooravond van de eerste corona-lockdown in 2020 geven familieleden Emmy Geboers als vermist op. Een paar dagen later ziet iemand stoffelijke resten drijven in de Spuikom. Speurders vissen de lichaamsdelen, gewikkeld in plastic winkelzakken, uit het water.

Verdachte Spuikommoord
Nieuws

Assisenproces gestart tegen Irakese Oostendenaar die buurvrouw vermoordde en in Spuikom dumpte

Nieuwe verklaringen

Tijdens het verhoor legde de beschuldigde vrijdagnamiddag nieuwe verklaringen af. Daarom werd beslist om de Irakees zaterdag opnieuw te laten verhoren door de politie. De beschuldigde herhaalde dat hij in januari 2020 al het plan had om iemand te vermoorden en te beroven. Khaldoon had geld nodig om zijn drugsprobleem te financieren.

Naar eigen zeggen zocht de beschuldigde in eerste instantie een geschikt slachtoffer dat hij niet goed kende. Het zou Dirk S. worden, een medewerker van een vastgoedkantoor die jarenlang geld doorgesluisd had naar Khaldoon. In die periode zouden ze ook een seksuele relatie gehad hebben.

Lichaam gedumpt in Spuikom

Op 9 maart 2020 vroeg de beschuldigde kort voor de middag aan zijn onderbuurvrouw Emmy Geboers om naar het verzonnen waterlek te komen kijken. Het is niet duidelijk wanneer en waarom hij toch besliste om zijn buurvrouw te vermoorden.

De beschuldigde gaf toe dat zijn beslissing al genomen was toen hij met een bierglas tegen haar hoofd zou hebben gegooid. Vervolgens sleepte hij het slachtoffer naar de berging en bond hij haar handen vast met een touw. Khaldoon vroeg met succes de pincode van haar bankkaart. Naar eigen zeggen probeerde hij nog een dokter te zoeken om Geboers te helpen. "Ik heb niet naar de politie gebeld, omdat ik schrik had voor de gevangenis", klonk het.

Uiteindelijk sloeg de veertiger met een moersleutel op het hoofd van het slachtoffer. "Ik heb beslist om haar te vermoorden, ja", bekende hij. Daarna denkt hij nog twee à drie messteken uitgedeeld te hebben. De voorzitter merkte echter op dat de zeven gaten in haar trui in de richting van zeven messteken wijzen. De beschuldigde sneed het lichaam in stukken met een cutter en een hakmes, waarna hij de stoffelijke resten in de nabijgelegen Spuikom dumpte.

Sleutel aangetroffen

De dochter van het slachtoffer verwittigde de volgende ochtend de hulpdiensten. De lokale politie van Oostende kon in het appartement niets verdachts aantreffen.

Het onderzoek wees snel uit dat er de avond van 9 maart 20.000 euro werd overgeschreven van de spaarrekening naar de zichtrekening van het slachtoffer.

De partner en de dochter van het slachtoffer wisten te vertellen dat ze op de dag van haar verdwijning voor waterschade nog naar de derde verdieping moest. "We krijgen een zeer indringende javelgeur op te merken op de derde verdieping", getuigde inspecteur Kathleen H. De bewoner van het bewuste appartement maakte een verwarde indruk op de politie. Ook de vele bloedsporen wekten argwaan. Een sleutelhanger van de garage waar Emmy Geboers haar voertuig kocht, trok vervolgens de aandacht van de politiemensen. Zo werd uiteindelijk de sleutel van het appartement van het slachtoffer aangetroffen.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga