Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Spilliaert in de schijnwerpers in Royal Academy Londen

Spilliaert in de schijnwerpers in Royal Academy Londen

Nieuws
19/02/2020

De opening van de tentoonstelling, in de Royal Academy, wordt bijgewoond door minister-president en minister van cultuur Jan Jambon.  De Royal Academy organiseerde in 2017 al een Ensor-tentoonstelling samen met mede-curator Luc Tuymans.

Vernieuwende kunstenaar

Spilliaert was onder meer vernieuwend omdat hij in het begin van de 20ste eeuw stadsgezichten afbeeldde in plaats van het platteland. "Hij gebruikte die als afspiegeling van de emotionele innerlijke toestand van de mens", klinkt het. "Ruimtes uit het dagelijks leven, zoals de stad, de dijk of de zee, werden gebruikt om eenzaamheid en bestaansangst uit te drukken."

De expo, die door de Vlaamse regering financieel wordt ondersteund, brengt een tachtigtal werken samen. Het gaat om bruiklenen van de KMSK Antwerpen, KMSK Gent, Museum Dhont Dhaenens, Mu.Zee Oostende en twee grote Vlaamse privéverzamelingen, net als topstukken uit de collectie van erfgenamen van Spilliaert zelf. Mede-curator is Anne Adriaens Pannier, de maakster van de Spilliaert-retrospectieve in Brussel van 2006 en curator van het Spilliaert Huis in Oostende.

Auteurs: 
Belga
Redactie