Sloopvergunning station Kortrijk vernietigd; actiegroep haalt slag thuis: ‘Onvoldoende rekening met erfgoedwaarde’
De Raad voor Vergunningsbetwistingen (RVV) heeft de vergunning voor de sloop van het stationsgebouw in Kortrijk vernietigd. Volgens de Raad werd er onvoldoende rekening gehouden met de erfgoedwaarden van het oude gebouw.
De Vlaams regering verleende de NMBS vorig jaar een vergunning voor de sloop van het station. Daar ging heel wat protest aan vooraf, onder andere door de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA). De VVIA trok uiteindelijk samen met een andere erfgoedvereniging naar de RVV om de vergunning aan te vechten.
De Raad geeft de verzoekende partijen nu gelijk. "De erfgoedwaarde van het stationsgebouw wordt wel erkend, maar in de vergunning wordt enkel gefocust op de voordelen van het nieuwe project zonder rekening te houden met het verlies van de erfgoedwaarden van het bestaande gebouw", klinkt het. Volgens de RVV heeft de Vlaams regering haar beslissing daarom niet zorgvuldig gemotiveerd.

Het huidige treinstation moet plaats maken voor een modern complex
"Eén van meest bedreigde erfgoedsites van Europa"
Het dossier keert nu terug naar de Vlaamse regering, die drie maanden de tijd krijgt om opnieuw over de vergunningsaanvraag te beslissen. De regering moet daarbij rekening houden met de uitspraak van de Raad. "De stad zal nu samen met de NMBS, Infrabel en de Lijn het arrest grondig analyseren en in overleg bekijken wat de volgende stappen zijn", zeggen schepenen Wout Maddens en Hannelore Vanhoenacker.
In 2023 werd het stationsgebouw van Kortrijk door erfgoedorganisatie Europa Nostra nog erkend als een van de zeven meest bedreigde erfgoedsites in Europa.