Nieuws
 | update 

Twist over lijst­naam Voor­uit’ doet poli­tie­ke gemoe­de­ren in De Haan oplo­pen: moge­lijk zelfs rechtszaak

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In De Haan is er een rel over de lijstnaam ‘Vooruit’. Schepen Marleen De Soete gebruikt die naam al sinds 2017, maar nu komt de socialistische partij ook op met een eigen lijst in de kustgemeente.

Marleen De Soete kreeg destijds zelfs de belofte dat Vooruit niet zelf zou opkomen en dat ze op beide oren kon slapen. Alleen houden de socialisten zich niet aan die belofte. Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober komen ze toch op met een eigen lijst in De Haan en die zal uiteraard Vooruit heten. De Soete, nu schepen voor de lokale lijst ‘Samen Vooruit’, schermt met de schriftelijke belofte van de socialisten uit 2022.

“Ik ben zeer ontgoocheld, omdat schriftelijke overeenkomsten moeten worden nageleefd. Het was zeer duidelijk de afspraak dat er geen lokale Vooruit-lijst voor de gemeenteraadsverkiezing zou opkomen.”

Marleen De Soete, schepen ‘Samen Vooruit’ De Haan

Rechtszaak?

Toen de socialisten hun naam wijzigden, richtte De Soete in De Haan de nieuwe partij ‘Samen Vooruit’ op, maar nu is de liefde voor de socialisten van Vooruit duidelijk bekoeld.

“De jurist in mij zegt dat ik juridische stappen kan nemen. Het staat allemaal mooi op papier. Het is afdwingbaar. Ik moet dat nog voorleggen aan mijn mensen die nu met mij naar de verkiezingen trekken, of ze zich nog met Vooruit willen associëren... ”

Of De Soete nu zelf de naam van haar lijst aanpast of een rechtszaak start tegen Vooruit, is nog niet beslist. De lokale Vooruit-afdeling wil nog niet reageren. Ze lijken voorlopig weinig onder de indruk.

Stefaan Kerger
Celien Tanghe