Nieuws

Samen­wer­kings­pro­ject van Flu­via en Imog pro­du­ceert zand­zak­jes voor regiobescherming

Zandzakactie Fluvia en Imog

Een unieke samenwerking tussen Hulpverleningszone Fluvia en intercommunale Imog leidt tot de productie van zandzakjes voor verschillende doeleinden in de regio. Sinds 14 juni 2021 worden deze zakjes geproduceerd voor directe noodsituaties door Fluvia en preventief gebruik, waarbij de gemeenschap betrokken is.

Het hoofddoel is de brandweer te ontlasten, zodat zij zich volledig kunnen richten op urgente taken tijdens noodsituaties.

Op recyclageparken in de Imog-regio zijn gratis zandzakjes verkrijgbaar voor inwoners als voorbereiding op hevige regenval. Sommige parken hebben momenteel een tekort door uitzonderlijke weersomstandigheden, waarbij Fluvia's directe inzet prioriteit krijgt.

Voldoen aan snelle vraag

De productie-installatie draait op volle capaciteit en produceert dagelijks 20 paletten zandzakjes, die nu direct worden gebruikt door de brandweer. Het bijvullen van de parken gebeurt zo snel mogelijk vanuit de noodplanning van Fluvia.

De vraag is hoog: sommige parken raken na 10 klanten al door hun voorraad van 6 paletten (250 zandzakjes) heen. Om aan deze vraag te voldoen, heeft Imog de opzakcapaciteit in Moen vergroot door een verbeterde opzakmethode.

Emile Beeckman