Nieuws

Rui­ge dwerg­vleer­mui­zen ontdekt

In Ieper hebben medewerkers van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt in 27 boomholten en 2 vleermuiskasten Ruige dwergvleermuizen ontdekt. De diersoort is zeldzaam.

Op basis van hun onderzoek wil de Vleermuizenwerkgroep de soort een betere bescherming geven. De Ruige dwergvleermuis werd gekroond tot Europese vleermuizensoort van het jaar 2015. Het is volgens kenners een erg fascinerende soort, ze wordt ook bedreigd door lichtvervuiling, een betere isolatie van gebouwen zonder dat een nestkast of andere alternatieve nestgelegenheid voorzien wordt, een dalend voedselaanbod, pesticidengebruik, het gebrek aan natuurlijke verblijfplaatsen en de verkeerde inplanting van windmolens binnen hun trekroutes en jachtgebieden.

De Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt besloot daarom onderzoek te doen naar verblijfplaatsen van de soort. Dit is een eerste poging om systematisch de oevers van vijvers en andere waterpartijen te onderzoeken op paarplaatsen; een cruciale stap om de vleermuis te beschermen. Het was al eerder bekend dat de waterrijke gebieden ten zuiden van Ieper belangrijk zijn voor de Ruige dwergvleermuis, maar tot voor kort waren geen verblijfplaatsen bekend. Dankzij het nieuwe onderzoek is daar verandering in gekomen.

Begin september werden in 27 holle bomen en 2 vleermuiskasten in Ieper Ruige dwergvleermuizen ontdekt. Alle onderzochte bomen en kasten bevinden zich aan de rand van grote waterpartijen, zoals de Zillebeke vijver, Dikkebus vijver en de vestingen van Ieper. Met de ontdekking van de verblijfplaatsen hoopt de werkgroep een bijdrage te kunnen leveren aan de bewustwording, het onderzoek en de bescherming van de Ruige dwergvleermuis.

De Ruige dwergvleermuis is een middelgrote vleermuis die vooral terug te vinden is in de buurt van water. Het is een vermaarde trekker. In de zomermaanden vertoeven de vrouwtjes in Noord en Oost-Europa om hun jongen groot te brengen, maar in het najaar laten ze de koude achter zich en trekken ze naar het zuiden en westen van Europa om er te overwinteren. Ook in België brengen ze de winter door. De mannetjes wachten hen op in hun territorium (een holle boom, gebouw of nestkast), klaar om te paren. Later in het voorjaar trekken de zwangere vrouwtjes weer weg. De soort is dan wel niet met uitsterven bedreigd, zeldzaam is ze wel.

(foto: Bram Conings)

De redactie

Taalfout opgemerkt?

Heb je een taal- of schrijffout opgemerkt in dit artikel?