Nieuws

Roe­se­la­re ver­eeu­wigt Lot­te Kopec­ky op Kop­pen­muur in tuin van wielermuseum

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De tuinmuur van KOERS, het Museum van de Wielersport in Roeselare is een nieuw portret rijker. Lotte Kopecky is de eerste actuele wereldkampioene die door Stad Roeselare geëerd wordt met een grootformaatportret.

Om haar statuut als Hoofdstad der Wereldkampioenen kracht bij te zetten, startte Stad Roeselare in het voorjaar van 2022 met de aanleg van een Koppenmuur in de tuin van wielermuseum KOERS. Het doel is om alle Belgische wereldkampioenen met een mural in de verf te zetten.

Vijf gezichten

Tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens kreeg voor zijn zeventigste verjaardag als eerste een muurschildering. Na Maertens volgde zevenvoudig wereldkampioene Yvonne Reynders en afgelopen zomer werd het historische duo Benoni Beheyt-Rik Van Looy vereeuwigd in een uniek portret.

Nu is het dus de beurt aan Lotte Kopecky. Julie ‘Jools’ Vercruysse was opnieuw kunstenares van dienst.

2023-07-25 00:00:00 - Legendarisch duel op Koppenmuur in tuin van Koers
Nieuws

Legendarisch duel op Koppenmuur in tuin van Koers

Lottes sportjaar

"Na zo’n uniek seizoen is de keuze voor Lotte Kopecky niet meer dan logisch", zegt sportschepen Piet Delrue. Het sportjaar 2023 was een grand cru voor de Antwerpse. Na Europese titels en wereldtitels op de piste pakte ze afgelopen zomer ook goud op de weg in het Schotse Glasgow. De regenboogtrui vormde de kroon op het werk. 

"Lotte Kopecky is een inspiratie voor velen."

Piet Delrue, schepen van Sport in Roeselare

Kopecky won verder nog de Omloop Het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen, werd Belgisch kampioene op de weg en in het tijdrijden en reed ook nog eens een fenomenale Tour de France. In de Tour won ze niet alleen een rit en de groene trui, maar eindigde ook nog eens tweede in het algemeen klassement. "Ze is zonder meer de leading lady van het huidige internationale vrouwenwielrennen en een inspiratie voor velen."

Yvonne Reynders

Kopecky is de tweede vrouwelijke wereldkampioene die een muurschildering krijgt in de tuin van KOERS. Eerder was wielericoon Yvonne Reynders aan de beurt. Reynders zakte in het najaar van 2022 af naar Roeselare om haar portret te onthullen.

De Antwerpse pakte in totaal zeven wereldtitels, waarvan vier op de weg. Ze was de eerste Belgische die er in slaagde om goud op een WK te behalen.

2022-09-20 00:00:00 - Wielericoon Yvonne Reynders (85) vereeuwigd in Roeselare
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere