Nieuws
 | update 

Robo­trol­stoel ver­sterkt zorg­team in Oos­tends woonzorgcentrum

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In woonzorgcentrum De Drie Platanen in Oostende hebben ze er, met een robotrolstoel, een nieuwe medewerker bij. Op termijn moet de rolstoel bewoners kunnen vervoeren zonder tussenkomst van een medewerker. Het is een project van het Oostendse bedrijf Tale Mate, het vroegere Zora Robotics.

Erna krijgt de eer om de robotrolstoel als eerste bewoner in het woonzorgcentrum uit te testen. De afgelopen weken hebben medewerkers en de directeur de rolstoel al getest en goedgekeurd.

"We hebben allerlei scenario’s uitgeprobeerd, waarbij bijvoorbeeld iemand in de weg staat of iemand probeert uit te stappen. Op die manier willen we zeker zijn dat de rolwagen veilig is", vertelt algemeen directeur Lieven Vermeulen. 

De robot is uitgerust met lasers en een camera zodat hij nergens tegenaan botst. De rolstoel is bovendien ook verbonden met het 5G-netwerk zodat hij ook werkt als de wifi uitvalt. 

"Meer vrijheid"

De robotrolstoel kan helemaal alleen rondrijden. Maar omwille van de wetgeving moet er voorlopig nog altijd een begeleider bij zijn. Op termijn zou moeten wegvallen. Zo zou de rolstoel bewoners zelfstandig van hun kamer naar bijvoorbeeld de eetzaal kunnen brengen. Dat geeft hen meer vrijheid en het verlicht ook de taken van de medewerkers.

"Een medewerker kan maar een rolstoelbewoner verplaatsen. Met die automatische rolwagen kan er nog iemand extra meerijden. Zo kunnen we er eigenlijk telkens twee transporten van maken", klinkt het bij de algemeen directeur.

Nathalie Dewulf
Celien Tanghe