Nieuws

Meer men­sen rij­den met alco­hol in bloed, blijkt uit eer­ste week­end BOB-wintercampagne

Alcoholcontrole politie vlas

Archief

Afgelopen weekend is de BOB-wintercampagne van start gegaan met de slogan 'Wie drinkt, rijdt niet'. De eerste grootschalige controleactie op alcohol en drugs in het verkeer vond plaats in West-Vlaanderen. In totaal werden 182 politiemensen ingezet in 17 lokale politiezones. 2,05 procent van de gecontroleerde automobilisten hadden te veel gedronken. Dat is een lichte stijging tegenover vorig jaar.

60 procent van de bestuurders reed onder invloed van drugs. Dat cijfers is hetzelfde als vorig jaar. Toen was er al een verdubbeling in vergelijking met 2021, een coronajaar. Er werden toen wel meer mensen gecontroleerd.

In totaal werden 41 rijbewijzen (tijdelijk) ingetrokken, voor alcohol, drugs en te snel rijden.

Dit zijn de resultaten per politiezone:

Politiezone RIHo en Midow

Voor het eerst werkten de politiezones RIHo en Midow samen. De twee zones gaan binnenkort fuseren. De controles in Roeselare, Izegem, Hooglede, Meulebeke, Ingelmunster, Dentergem, Oostrozebeke en Wielsbeke vonden plaats op vrijdagnamiddag en -avond.

Voor alcohol en drugs werden 322 voertuigen gecontroleerd. Slechts één legde een positieve ademtest af, nog een andere bestuurder testte positief op drugs.  Beiden werden hun rijbewijs voor 15 dagen onmiddellijk ingetrokken.

Ook op overdreven snelheid heeft de politie gecontroleerd. Van de 3026 wagens, reden er 67 te snel. Eén bestuurder is zijn rijbewijs 15 dagen kwijt, omdat hij 91 km/uur reed in de bebouwde kom.

BOB-campagne
Nieuws

Politiezones werken samen voor BOB wintercampagne

Politiezone Vlas

In Kortrijk, Kuurne en Lendelede controleerde politiezone Vlas afgelopen weekend twee keer: op vrijdagavond en op zondagnamiddag.

Van de 1.216 bestuurders hadden er twaalf te veel gedronken. Geen enkele van hen reed onder invloed van drugs.

Politie Brugge

Op vrijdag tussen 16 uur en middernacht controleerde de politie van Brugge op de terreinen van de douane in Zeebrugge. In totaal werden 55 voertuigen gecontroleerd, vier daarvan hadden een positieve ademtest, drie waren onder invloed van drugs.

Politie Oostende

De politie van Oostende controleerde in totaal 125 autobestuurders. Bij een eerste controle tekende geen enkele bestuurder positief. De tweede keer moesten vijf mensen hun rijbewijs tijdelijk afgeven.

Politiezone Gavers en Mira

In Waregem, Avelgem, Anzegem, Spiere-Helkijn, Zwevegem, Harelbeke en Deerlijk controleerden de politiezones Mira en Gavers tijdens de nacht van 2 op 3 december in totaal 527 automobilisten. Veertien van hen reden onder invloed van alcohol, twee bestuurders hadden drugs ingenomen. Opvallend: ook twee beginnende bestuurders hadden te veel alcohol in het bloed.

PZ Arro Ieper

PZ Arro Ieper controleerde 110 bestuurders in Ieper, Poperinge, Wervik, Zonnebeke, Heuvelland, Moorslede, Staden, Vleteren, Langemark-Poelkapelle en Mesen. Dertien van hen hadden te veel gedronken, vier legden een positieve drugstest af.

Blankenberge/Zuienkerke

De politie van Blankenberge/Zuienkerke betrapte vier mensen op alcohol achter het stuur. Drie bestuurders hadden ook drugs bij. In totaal werden 237 mensen gecontroleerd op een ademtest.

Het Houtsche

Politiezone Het Houtsche, dat is Beernem, Oostkamp en Zedelgem, nam vrijdag 1 december 178 ademtesten af. Slechts één had te veel gedronken, een andere bestuurder legde een positieve drugstest af en kreeg 15 dagen rijverbod.

Politie Westkust

Politie Westkust controleerde in De Panne, Koksijde en Nieuwpoort. Van de 512 bestuurders, hadden er tien te veel gedronken. Eén bestuurder moest het rijbewijs voor 3 uren inleveren. Zeven andere bestuurders mochten gedurende 6 uren geen voertuig besturen. Van twee bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.

De komende maanden houdt de politie extra controles op het gebruik van alcohol achter het stuur. 

Voorlopig zijn er nog geen resultaten van de politiezone Regio Tielt, Damme/Knokke-Heist, Kouter, Grensleie, Middelkerke, Spoorkin, Polder en Bredene/De Haan.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere