In Leuven werden gisteren voor de eerste keer de Food Waste Awards uitgereikt. De REO Veiling ging met de Award naar huis in de categorie voedingsbedrijven.
De Food Waste Awards bekronen bedrijven, gemeenten en sociale organisaties die zich inzetten tegen voedselverspilling. De veiling probeert groenten die qua vorm of uitzicht niet voldoen om in de winkels te liggen, samen met de telers zoveel mogelijk aan versnijderijen en de verwerkende industrie te leveren. Overschotten van verse groenten en fruit gaan dan weer naar voedselbanken die ze onder kansarmen verdelen. Zo kwam vorig jaar 500.000 kg verse groenten en fruit bij kansarme mensen terecht. In periodes met een te groot aanbod worden groenten op overschot ook hergebruikt om dieren te voederen.
Naast de REO Veiling bij de voedingsbedrijven was de Restjesfabriek genomineerd bij de organisaties die sociaal aan de slag gaan met voedselverlies. REO producent Patrick Devroe en gastteler Jan Raeymakers ondersteunen De Restjesfabriek. De steeltjes van hun geoogste oesterzwammen worden door de Restjesfabriek verwerkt in lekkere gerechtjes.