Nieuws

Rege­rings­lei­ders ver­za­me­len in Oos­ten­de voor de Noordzeecoalitie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag maken negen landen in Oostende afspraken over de uitbreiding van de coalitie van landen die van de Noordzee een groene energiecentrale willen maken door de bouw van windmolenparken.

In mei vorig jaar trokken premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) nog naar het Deense Esbjerg. Samen met hun collega's uit Denemarken, Duitsland en Nederland zetten ze er hun handtekening onder de 'Esbjerg-verklaring': een akkoord om de capaciteit van windmolens tegen 2050 te vertienvoudigen en van de Noordzee een grote groene energiecentrale te maken.

De ambities waren toen niet min: de bedoeling was de totale capaciteit van de windparken op zee van de vier landen tegen 2030 op te trekken tot 65 gigawatt (GW) en tegen 2050 naar 150 GW te gaan, of het stroomverbruik van 150 miljoen gezinnen.

Pionier

Vandaag vindt in Oostende een tweede Noordzeetop plaats. De coalitie van vier landen is intussen uitgebreid naar negen landen. Komen er bij: Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Noorwegen en Luxemburg. Die laatste is volgens premier De Croo overigens een "virtueel Noordzeeland". 's)

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga