Nieuws

Regen slecht nieuws voor groenteboeren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het aanhoudende slechte regenweer is slecht nieuws voor groenteboeren. De akkers liggen ze veel te drassig bij om te zaaien of te planten. Goed weer kan nog een en ander goedmaken, maar boeren vrezen toch nu al voor een veel mindere opbrengst.

Johan Demonie uit Zonnebeke heeft ook akkers die onder water staan. Hij heeft nog net zijn suikerbieten kunnen zaaien. Zijn maïs en voederbieten niet. Ook collega’s met aardappelen kunnen niet planten. En er zijn nog meer teelten die in de problemen komen. Johan Demonie, landbouwer: "De groentetelers zitten met hun bloemkool in eerste vrucht. Die plantjes staan te wachten op hun koer. De plantjes worden oud, het zijn geen fleurige plantjes meer. Ook daar zal men gevolgen krijgen. De vlasteelt, die momenteel nog niet gezaaid is, die kan volledig in het gedrang komen. Eventueel wordt die niet meer ingezaaid, omdat het aantal nodige groeidagen niet meer kan gehaald worden."

Duurdere producten

Later planten of zaaien betekent minder groeidagen, minder opbrengst en minder kwaliteit. In de zomer kunnen de planten meer lijden onder de hitte, en bij een latere oogst in het najaar, kunnen de akkers er alweer modderig bijliggen. Geen rooskleurige vooruitzichten dus. Maar snel goed weer kan nog één en ander goedmaken. "Dat zullen zeer drukke dagen worden dan. Want ook de voorjaarswerkzaamheden zoals bemesten en het aanbrengen van de dierlijke mest is nog niet gebeurd in veel gevallen, wat zal leiden tot avond- en nachtwerk. Maar groeidagen zijn niet in te halen. Ik denk dat er een kleinere opbrengst zal zijn voor van alles en iets duurdere producten."

Redactie