Nieuws

Als de bus te laat is, is de chauf­feur niet ziek”: ACV rea­geert op excu­ses van De Lijn na nieuw vervoersplan

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Onaangepaste uurregelingen en kapotte bussen zijn de redenen waarom veel bussen niet op tijd rijden en kinderen in Ieper te laat op school komen. Dat zegt de christelijke vakbond ACV in een reactie op De Lijn die de vertragingen wijt aan zieke chauffeurs.

Heel wat schoolkinderen in Ieper komen te laat op school. In het Lyceum gaat het om één op de tien leerlingen. Volgens De Lijn is dat niet te wijten aan de nieuwe dienstregeling, wel aan het feit dat veel chauffeurs ziek zijn, waardoor de bussen vertraging oplopen.

Kapotte bussen

Maar de christelijke vakbond ACV spreekt dat tegen. "Dat dagelijks honderden kinderen te laat op school komen, komt niet door zieke chauffeurs", zegt Bart Reyns van ACV.

De lijn ieper
Nieuws

Meer dan 4000 klachten in één maand na invoering nieuw vervoersplan De Lijn

"Wel omdat nog heel wat lijnen te veel structurele vertraging kennen en niet afgestemd zijn op de schooluren, zoals in Ieper. De agenda’s van heel wat kinderen staan ondertussen vol met meldingen voor ‘te laat’-komen."

"Het is jammer dat de reactie van De Lijn richting de chauffeurs gaat. Men zou beter de echte problemen erkennen."

Bart Reyns, ACV

Volgens de vakbond zijn er ook te weinig rijvaardige bussen. "Het bussentekort is het grootste probleem bij het nieuwe vervoersplan. In verschillende stelplaatsen staan bussen stil omdat ze hersteld moeten worden."

"De werkdruk bij de technici van De Lijn is ontzettend groot. Net als de werkdruk op de chauffeurs die hun uiterste best doen om zoveel mogelijk leerlingen elke dag op tijd op school te krijgen", zegt Reyns. "Het is jammer dat de reactie van De Lijn vooral richting de chauffeurs gaat. Men zou beter de echte problemen erkennen en er op focussen."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere