Inwoners Lissewege zijn vrachtverkeer door historisch dorp beu: “Moet stoppen. Nu!”
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De inwoners van Lissewege gaan in het verzet tegen het vrachtvervoer dat door hun historische dorpskern rijdt. Regelmatig leggen vrachtwagenchauffeurs het doorgangsverbod naast zich neer omdat ze blind hun gps volgen. En dan rijden ze zich vast. Dat moet nu eindelijk stoppen, vinden de inwoners. En ze eisen maatregelen, die moeten verhinderen dat het zwaar vrachtvervoer Lissewege kan binnen rijden.
De inwoners van Lissewege zijn het moe en protesteren tegen het vrachtverkeer dat door de dorpskern rijdt. Lissewege is verboden terrein voor doorgaand vrachtverkeer. Maar regelmatig rijden vrachtwagens zich vast in de smalle straatjes, vermoedelijk omdat chauffeurs blindelings de gps volgen.
Inwoner Rudi Huyghebaert : "Ofwel zijden ze door en rijden ze dingen stuk. Ofwel rijden ze achteruit als ze kunnen, want er zitten ook chauffeurs tussen die niet kunnen achteruit rijden. Het is wel eens gebeurd dat de politie hier was en dat de politie moest de truck overnemen om zelf achteruit te rijden."
De inwoners delen foto’s en videobeelden op Facebook. En de incidenten volgen elkaar op.
"Die zware mastodonten rijden ook de baan stuk. We zijn het meer dan beu", zegt Rudi.
"Meer doorgaand verkeer sinds A11"
Maar bovenop het vrachtvervoer is er sinds de aanleg van de A11 ook meer doorgaand verkeer naar Dudzele of Zwankendamme, zo blijkt. En dat weegt allemaal op de historische dorpskern.
"Het gaat ook over de staat van de weg, waardoor we trillingen krijgen in onze huizen", zegt Pieter Vlaemynck. "En dat baart mij echt zorgen. En huizen zoals het mijne, die open staan, zijn echt onderhevig aan trillingen."
De bewoners voeren actie om tot een oplossing te komen, want dit moet stoppen, zeggen ze.
Matthias Bil (Voor Brugge): "We denken dan ook aan dynamische borden, misschien al vanop de expresweg aangeven dat het zwaar vervoer niet is toegelaten door Lissewege. Dan moeten we misschien kijken naar de Vlaamse overheid, gezien het een gewestweg is."
Stad wil blijven controleren
De dorpskern afsluiten heeft geen zin, omdat vrachtwagens ook lokaal goederen leveren.
Pieter Marechal is waarnemend burgemeester in Brugge: "We hebben toch al meer dan 155 politie-uren besteed aan die controles. We hebben wel een goed zicht daarop. Op termijn is de enige oplossing om een andere route te gaan toepassen. En dit blijft opgevolgd worden. Er staat morgen nog een nieuwe controle op de agenda. De politie zal morgen opnieuw met minstens acht manschappen aanwezig zijn om de situatie op te volgen. Het is zeker een problematiek waar we blijven aandacht aan besteden."