Nieuws

Proef­pro­ject moet impact blauw­al­gen in West-Vlaan­de­ren indijken

2020-06-30 00:00:00 - Blauwalgen in Kanaal Roeselare-Leie

De laatste jaren wordt waterrecreatie tijdens de zomermaanden vaak voor een bepaalde periode verboden door blauwalgen. Daarom werd afgelopen zomer op het kanaal Roeselare-Leie een proefproject opgestart om het probleem van blauwalgen aan te pakken. 

“ We hopen nu op een positief resultaat zodat bijvoorbeeld de triatlon in Izegem of andere watersportbeoefening op het kanaal niet meer gedwarsboomd worden."

Kurt Himpe - provincieraadslid N-VA

Dit proefproject kwam er nadat er voor het kanaal in Roeselare een systeemanalyse uitgevoerd werd in 2021. Geen enkele waterloop is identiek en de omstandigheden waardoor blauwalgen zich ontwikkelen zijn dan ook verschillend. Daarom moet er eerst een watersysteemanalyse uitgevoerd worden vooraleer er een bestrijdingstechniek kan gezocht worden.

Grootschalig onderzoek

Tijdens de zomermaanden van 2023 werden tussen de Bruanebrug en de Schaapsbrug op het kanaal Roeselare-Leie enkele ultrasoontoestellen geplaatst. “Gelijktijdig aan de plaatsing werd in samenwerking met de Vlaamse MilieuMaatschappij, het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek en de Universiteit Gent een grootschalig chemisch en biologisch onderzoek naar de impact van deze toestellen opgestart. Midden september 2023 werden de toestellen verwijderd en momenteel wordt onderzocht in welke mate het watersysteem zich herstelt”, aldus Kurt Himpe.

Ook op de Brugse reien werden door Stadslabo Brugge al ultrasone toestellen geplaatst om blauwalgen te bestrijden en dat leverde goede resultaten op.

Zoë Delhaye