Nieuws

Pri­meur: dik­kop­schild­pad spoelt aan op strand Bredene

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een kleine dikkopschildpad is zaterdagnamiddag op het strand van Bredene aangespoeld. De soort is in België nooit eerder officieel vastgesteld. Opvangcentrum Sea Life in Blankenberge verzorgt het bijzondere dier. 

Wandelaars troffen het verdwaalde beestje zaterdagnamiddag aan op het strand in Bredene. Daarna haalde de brandweer het van het strand, waarop experts van het Instituut voor Natuurwetenschappen de buitenlandse bezoeker als dikkopschildpad identificeerden. Het instituut droeg het zeedier dan over aan Sea Life in Blankenberge. Daar verblijft het in een tank die stelselmatig warmer wordt, want de schildpad is niet gewend aan het water van de Noordzee.

Jonge schildpad

Wetenschappers gaan ervan uit dat de schildpad nog zeer jong is, want zijn schild is maar 20 centimeter lang. Dat kan groeien tot meer dan een meter, eens het volwassen is. Vermoedelijk is de schildpad afgedreven door een sterke stroming en ligt zijn oorsprong in de Atlantische Oceaan. Kaapverdië is een van de voortplantingsgebieden in die oceaan. Momenteel kunnen experts nog moeilijk inschatten waar en wanneer de dikkopschildpad zal vrijgelaten worden.

Robbe Wets