Nieuws

Pope­rin­ge wil Duit­se WO 2‑toren toe­gan­ke­lijk maken

2021-03-19 00:00:00 - Poperinge wil Duitse WO 2-toren toegankelijk maken

In een weide langs de Westvleterseweg, ter hoogte van huisnummer 40, ligt de controletoren van het Duitse vliegveld van “Flugplatz Peselhoek”.

Deze toren is een WO2-vliegtuigtoren en heeft voldoende potentieel om uit te groeien tot een volwaardige uitkijktoren, toegankelijk voor het grote publiek. De stad Poperinge wil daarom de toren verwerven. De stad heeft een dubbel doel voor ogen: het bouwwerk vrijwaren van verder verval en het geschiedkundig belang ervan benadrukken, om het vervolgens te presenteren als uniek WO2-relict met een bijzonder verhaal.

Bedoeling is om deze toren op te nemen in het netwerk van uitkijkpunten-Horizon 2025. Het uitgangspunt van het programma HORIZON 2025 van het provinciebestuur WestVlaanderen is de realisatie van een netwerk van uitkijkpunten, verspreid over de provincie West-Vlaanderen. De Duitse toren staat op één van de hoogste plaatsen vlakbij de stad en biedt een strategisch zicht op de stad en de wijde omgeving.

Op 26 februari 2007 werd de controletoren een beschermd monument. De toren is opgenomen in een lijst van militaire bouwwerken uit de tweede wereldoorlog die omwille van hun historische waarde het statuut van monument hebben gekregen. De toren en toegangsweg bevinden zich op privéterrein ter hoogte van de Westvleterseweg 38. Daarom moet er een onteigeningsplan komen voor de toren en de toegangsweg er naartoe. De gemeenteraad van Poperinge moet dit onteigeningsplan nog goedkeuren.

De redactie