De burgemeesters van Poperinge en Steenvoorde hebben twee oude grensstenen op de grens tussen beide gemeentes onthuld. Poperinge grenst aan Frankrijk, meer bepaald aan Steenvoorde, aan de naam te merken een Frans-Vlaamse gemeente.
De Frans-Belgische grens strekt zich uit over 620 kilometer, tussen de gemeenten Bray-Dunes (F) en De Panne (BE) in het noorden en Mont-Saint-Martin (F) en Aubange (Be) in het zuiden. De grens werd getekend in 1713 met de ondertekening van de Vrede van Utrecht in eerste instantie.
Verdrag van Kortrijk
Na de slag van Waterloo in 1815, de val van keizer Napoleon en het daaropvolgende Congres van Wenen, werden veel Europese grenzen grondig hertekend. Frankrijk had opnieuw een koning en de Zuidelijke Nederlanden werden met de Noordelijke samengevoegd en vormden het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. De huidige grens met Frankrijk werd definitief vastgelegd in het Verdrag van Kortrijk op 28 maart 1820 tussen Frankrijk en het Koninkrijk der Nederlanden.
Wandelen op de grens
In de Kittelstraat en op een landweg aan de Warandestraat zijn twee grensstenen nog zichtbaar aanwezig. Ze werden schoongemaakt en terug in ere hersteld. Bij de steen in de Kittelstraat staat nu een bord met meer uitleg over de oorsprong van de stenen.
Beide grensstenen zijn opgenomen in de uitgepijlde wandeling ‘Warandepad’. Deze wandeling van een tiental kilometer vertrekt en eindigt op de Markt van Watou. De geel-zwarte bordjes wijzen de weg.