File aan grens­over­gang in Rek­kem: Frank­rijk ver­scherpt con­tro­les na aan­slag in Brussel

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op de E17 aan de grensovergang in Rekkem is er file. Dat komt door controles net over de grens in Frankrijk. Ook bij kleinere grensovergangen staan Franse patrouilles. Na de aanslag in Brussel waarbij twee Zweedse voetbalfans gedood zijn, heeft Frankrijk beslist om de controle aan de Belgische grens te verscherpen.

Maandagavond is er omstreeks kwart over zeven aan het Saincteletteplein, bij de kleine ring rond Brussel, een aanslag gepleegd waarbij twee Zweedse fans gedood zijn. De dader heeft kort nadien de feiten opgeëist als een daad in naam van IS.

File grenscontrole Frankrijk 2
Controles grens frankrijk

In West-Vlaanderen: dreigingsniveau 3 en scherpere grenscontroles met Frankrijk

In het Brussels gewest is het terreurniveau opgetrokken tot niveau 4. In de rest van het land is dat opgeschaald naar niveau 3. Ook Frankrijk, waar onlangs nog een aanslag is gepleegd op een leerkracht in een school in Arras, blijft niet bij de pakken zitten. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmarin - zelf afkomstig uit Tourcoing - heeft gisteravond aangekondigd om de grens met België verscherpt te controleren.

Die controles net over de Franse grens zorgen ervoor dat het verkeer dinsdagmorgen vertraagt aan de grensovergang in Rekkem. Hoe lang de controles zullen duren is niet bekend.

Controle politie Frankrijk 1

Ook politiecontroles op kleinere invalswegen

Naast controles op de snelweg heeft de Franse politie ook agenten naar de kleinere invalswegen gestuurd. Ook daar zijn controleposten die voertuigen uit het verkeer halen voor onderzoek. Dat is onder meer het geval in Halluin, net over de Franse grens.

Controle politie Frankrijk 2
Bart Coopman
Kate Baert