Nieuws
 | update 

Poli­tie­ke ver­ras­sing na fusie Tielt-Meu­le­be­ke: Dirk Ver­wilst (CD&V) ver­laat z’n par­tij en richt met Tielt­se oppo­si­tie Team Bur­ge­mees­ter” op

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een politieke verrassing van formaat. De Meulebeekse burgemeester Dirk Verwilst (CD&V) komt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet op bij de CD&V-lijst van de nieuwe fusie Tielt-Meulebeke. Hij gaat in zee met de oppositiepartijen N-VA en Team 2024 uit Tielt en vormt samen "Team Burgemeester". Om zo, wie weet, de burgemeester te worden van de nieuwe fusie 'Tielt'.

" Team Burgemeester " heeft zo zijn naam niet gestolen. Alleen gaat het om de huidige burgemeester van Meulebeke, die in de fusiestad Tielt onder die naam opkomt. En dus dingt naar de sjerp van huidig Tielts burgemeester Luc Vannieuwenhuyse. De beiden zijn CD&V, maar Verwilst gaat als "Team Burgemeester" met Open VLD en N-VA in zee.


" Geen traditionele partij maar een groep van mensen met een eigen ervaring en visie", klinkt het op de persvoorstelling. " We zijn gelijkgestemden die Tielt in beweging willen krijgen en een nieuwe dynamiek brengen. Mensen met politieke ervaring die over de partijgrenzen heen willen samenwerken. Mensen die een ander beleid willen voeren en alle inwoners met respect behandelen."

Dirk Verwilst kandidaat-burgemeester

Het hoeft met die naam niet te verrassen dat Dirk Verwilst, huidig burgemeester van Meulebeke, kandidaat-burgemeester is voor de fusiestad Tielt. Hij is ook de lijsttrekker.

Nog op de lijst staat Veerle Vervaeke, gewezen schepen voor Open VLD in Tielt, op plaats twee. En Benedikt Van Staen, fractielieder voor N-VA in de gemeenteraad, op plaats drie.

Burgemeester Tielt is verrast

Huidig burgemeester Luc Vannieuwenhuyze van Tielt is verrast door de lijst waarmee partijgenoot Dirk Verwilst uitpakt. Meer wil de burgemeester niet kwijt.

VIDEO: "Ongezien. Wat doet partij CD&V hiermee?" (Politicoloog Herwig Reynaert)

Ongezien in de politiek. Zo noemt politicoloog Herwig Reynaert de situatie. In plaats van één lijst te vormen met z'n partijgenoot bij CD&V gaat Verwilst de strijd aan met Vannieuwenhuyze. Het is nog afwachten wat de partij hiermee doet en of Verwilst z'n partijkaart kan houden. Hij zegt zelf dat hij zich nog CD&V'er voelt.

Politicoloog Herwig Reynaert: "Dat is zeker ongezien en bovendien de extra dimensie is dan nog dat het eigenlijk over twee politici gaat die uit één en dezelfde politieke partij komen. Je zou nog kunnen begrijpen dat, stel dat ze tot een verschillende politieke partij behoorden dat ze finaal met een andere lijst opkomen, maar als je tot dezelfde politieke partij behoort dan moet je dat denk ik op een andere manier oplossen."

- Zal dit ook afstralen op de fusie, denkt u?

"Dat zou natuurlijk kunnen. Dat zal niet als gevolg hebben dat de fusie ongedaan gemaakt wordt, maar je kan bij wijze van spreken toch een soort strijd krijgen Meulebeke tegen Tielt. Ik denk dat het beter was dat men in verbondenheid in de politiek naar de kiezer was gestapt."

- Zou dit al het plan geweest kunnen zijn van Dirk Verwilst bij het aangaan van die fusie?

"Tja, ik denk dat alleen Dirk Verwilst daar een antwoord kan op formuleren, maar het is natuurlijk zo dat er in de politiek nu éénmaal spelletjes gespeeld worden, misschien behoorde dat ook tot het spel."

Bart Coopman
Kate Baert