Nieuws

Peti­tie tegen knip in Tielt: Veel lan­ger onderweg’

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Sinds het nieuwe mobiliteitsplan in Tielt, zo'n drie weken geleden, komt er heel wat kritiek op de zogenaamde knip. Inwoners moeten met de auto een heel stuk omrijden om in het centrum te geraken. Tegenstanders, uit vooral de Europawijk, hebben een petitie opgestart, met intussen al meer dan duizend handtekeningen.

Onlogische fietszones, te veel onnodige zones dertig, en een vervelende knip onder meer op het kruispunt Den Bek, aan de Felix D'Hoopstraat met de Europawijk. Het is een greep uit de frustraties van een pak inwoners uit Tielt.

"Fiets is geen optie"

Romanie werkt als thuisverpleegkundige in Tielt en moet dagelijks de weg op. Ook zij ondervindt heel wat hinder sinds het nieuwe mobiliteitsplan. "Waar ik vroeger tien minuten over reed, doe ik nu zeker dubbel zo lang over", vertelt ze.

De fiets nemen, zoals de schepen aanraadt, is voor haar geen optie. "Ik heb de luxe niet om met de fiets te werken. Ik moet materiaal vervoeren en de afstanden naar mijn patiënten liggen soms te ver uit elkaar."

Afgesneden van centrum

Vooral de inwoners van de Europawijk zijn tegen de knip. Ze weten naar eigen zeggen niet meer langs waar ze al dan niet mogen rijden. Negentig procent van de inwoners van deze wijk hebben de petitie ondertekend.

2023-09-15 00:00:00 - Nieuw mobiliteitsplan in Tielt
Nieuws

Nieuw mobiliteitsplan in Tielt

"Het probleem is dat de knip ons stadje in twee splijt, als een Berlijnse muur"

Simon Bekaert - inwoner Europawijk en raadslid Tielt (Vooruit)

Simon Bekaert, inwoner Europawijk en raadslid voor Vooruit Tielt: “Het probleem is dat deze harde knip ons stadje echt in twee splijt, als een Berlijnse muur. En de eigen inwoners worden naar de Ringlaan geduwd, terwijl dat eigenlijk bedoeld is voor doorgaand verkeer. Of ze moeten krinkeldewinkel door de kleine centrumstraatjes die daar helemaal niet voor voorzien zijn. En dat terwijl het zwaar verkeer wel nog door het centrum mag rijden. De bereikbaarheid is enorm gedaald sinds die knip er is.”

Knip2

"Tijd nodig om te wennen"

“Sommige mensen zeggen dat ze vroeger in twee minuten aan het station waren en nu duurt het tien minuten. Maar is dat dan zo'n groot probleem, vraag ik me af. Want je geraakt er ook, en het duurt een beetje langer. Maar het is wel veiliger, er is minder verkeer en het is aangenamer om er te wonen. Dus waarom geef je het geen kans?", zegt Jeroen Naert, die ook in de Europawijk woont.

De schepen van Mobiliteit laat weten dat het om een testfase gaat en dat ze over een half jaar zullen evalueren. "Elke verandering heeft tijd nodig om te wenen, ook deze. Elke wijziging ligt gevoelig. Je hebt altijd voor- en tegenstanders", zegt schepen Vincent Byttebier (CD&V).

"We hadden twee doelstellingen: meer plaats voor voetgangers en fietsers, en doorgaand verkeer weren uit het centrum", vult hij aan. "Nu is er inderdaad nog zwaar verkeer in de Felix D'Hoopstraat, dat klopt. Maar daar komt later nog een tonnagebeperking, als de werken in Meulebeke af zijn."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere