Nieuws

Per­fect voor­beeld van inclu­sie”: Brug­se gede­ti­neer­den maken nieu­we praal­wa­gen voor Gou­den Boom­stoet en ver­nieu­wen 600 kostuums

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In het metaalatelier van de Brugse gevangenis zijn de gedetineerden volop bezig met de voorbereiding van de Gouden Boomstoet. Na 13 edities zijn heel wat kostuums, rekwisieten en ook de Gouden Boom praalwagen aan vernieuwing toe. Organisator Brugge Plus slaat daarom de handen in elkaar met Cellmade.

In de gevangenis van Brugge leggen de gevangenen in de metaalafdeling de laatste hand aan een nieuwe praalwagen voor de Gouden Boom. Dankzij Cellmade, de dienst van de gevangenis die instaat voor werk en opleidingen, kunnen gevangen op die manier zinvol inzetten voor de maatschappij.

“De tijden van iemand op te sluiten en een hele dag op cel te laten, zijn al lang gepasseerd”, klinkt het bij Kristof Maenhout van Cellmade.

2017-08-19 00:00:00 - 75.000 bezoekers voor Gouden Boomstoet
Nieuws

Na zeven jaar is er opnieuw een (vernieuwde) Gouden Boomstoet

“Hier voelen de gevangenen zich nuttig. Dat ze kunnen meewerken aan een cultureel project, is een perfect voorbeeld van inclusie.”

Franky Demon, voorzitter Brugge Plus

Ook Franky Demon, voorzitter van organisator Brugge Plus, is blij met de samenwerking. “Hier voelen de gevangenen zich nuttig. Dat ze kunnen meewerken aan een cultureel project, is een perfect voorbeeld van inclusie.”

600 kostuums

Het naaiatelier van de gevangenis staat dan weer in voor de vernieuwing van de kostuums, vlaggen en paardendekens van de Gouden Boomstoet. Er moesten zo’n 600 nieuwe kostuums gemaakt worden, en vooral de paardendekens bleken een uitdaging.

“Die paardenkleren dat is een werk… niet normaal. Die dames hebben zich erop gesmeten. Met veel enthousiasme hebben ze hun creativiteit botgevierd. Dat zal blijken in de vernieuwde Gouden Boomstoet”, belooft de artistiek leider van de stoet, Tom Ternest.

De Gouden Boomstoet trekt op zondag 25 augustus door de Brugse binnenstad.

Bernard Vanneuville

bernard.vanneuville@focus-wtv.be

Bernard Vanneuville
Celien Tanghe