Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Indien het de komende dagen of weken veel regent, dreigen overstromingen in een gebied van 7.000 hectare tussen de Damse Vaart en de Kust. Daar waarschuwt de dijkgraaf van de Oostkustpolder, Antoine Wijffels, voor.
Vandaag staat het water in de waterlopen in dat deel van de Oostkustpolder erg hoog: 2,30 meter in plaats van normaal 1,80 meter. Dat is niet ver verwijderd van het kritieke peil van 2,40 meter. "Indien het op 24 uren bijvoorbeeld 20 liter regent, dan zitten we met een probleem", waarschuwt dijkgraaf Wijffels.
De grond in de regio is erg verzadigd door de regenval en de sneeuw van de voorbije weken maar ook door de dijkbreuk in Damme eind december. Daardoor stond het niveau van het Leopoldkanaal lange tijd erg hoog, wat voor hinder zorgde bij de afwatering naar het kanaal.
Het grootste probleem, aldus nog de dijkgraaf, zijn evenwel de werken aan de uitmonding van de Zwinnevaart. Hierdoor kan het water niet wegstromen richting Leopoldkanaal. Die werken lopen vertraging op. "De opdrachtgever van de werken, de Vlaamse Milieumaatschappij, heeft nagelaten voorzieningen te treffen om in geval van wateroverlast water te kunnen wegpompen. Ook mobiele pompen kunnen op die plaats nu niet worden ingezet".
Gevolg: wateroverlast dreigt bij veel regen de komende dagen en weken. "Wateroverlast en overstromingen dreigen dan vooral in het lager gelegen Westkapelle, maar ook rond Oostkerke en Knokke", aldus nog dijkgraaf Antoine Wijffels.
De dijkgraaf stelt zich vragen bij het tijdstip van de werken. "Waarom moet dit in de winter in plaats van in de zomer, als er geen waterafvoer nodig is", vraagt hij zich af.
Vlaamse Waterweg: "we verwachten geen problemen"
Bij De Vlaamse Waterweg verwachten ze geen problemen: "We verwachten niet dat het waterpeil in het Leopoldkanaal de komende dagen uit zijn voegen zal barsten en dat er daardoor problemen zijn voor de regio. Intussen is de middendijk tussen het Leopoldkanaal en het Afleidingskanaal van de Leie weer dichtgemaakt en zakt het waterpeil in het Leopoldkanaal geleidelijk aan. Na het weekend zou het waterpeil terug normaal moeten zijn. Indien het waterpeil toch te hoog komt te staan, treden de pompen in werking en wordt het water overgepompt naar het Afleidingskanaal van de Leie. Daar staat het water nu een meter lager dan normaal."