Nieuws

OVAM lan­ceert web­si­te met stunt op veld Club Brugge

Ovamcampagnefotovoetbalbodemkwaliteithori

Net voor de aftrap van de match tussen Club Brugge en AA Gent verscheen op de live-uitzending een bodemonderzoeker op het veld. Het was een virtueel beeld maar OVAM kondigde ermee de nieuwe site bodemkwaliteit.be aan.

Op de site kan de Vlaamse bevolking vanaf vandaag de bodemkwaliteit in zijn omgeving nagaan. OVAM is de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij en onderzoekt vervuilde gebieden. Het controleerde in Vlaanderen al 55 procent van de 85.000 risicogronden die in het verleden verontreinigend zijn. De laatste jaren was bodemvervuiling een veelbesproken thema door de wijdverspreide PFAS-vervuiling die aan het licht kwam.  

Verbeterde site

Burgers kunnen al een paar jaar informatie over bodemkwaliteit raadplegen via de overheidssite degrotegrondvraag.be. Tot nu toe maakten 240.000 burgers daarvan gebruik. Op de nieuwe site zijn er nog meer details beschikbaar over de stoffen die op bepaalde plekken in de grond zitten. Zo is het mogelijk om te achterhalen of er ooit vervuiling plaatsvond, een onderzoek werd gevoerd of OVAM het gebied nog moet saneren. 

Bodemonderzoeker op voetbalveld

Wie zich had geïnstalleerd om naar de voetbaltopper tussen Club Brugge en Gent te kijken, zag juist voor de aftrap plots een bodemonderzoeker op het veld. Die nam schijnbaar bodemstalen van de Brugse grasmat. Met scherpe ogen was merkbaar dat het om een bewerkt beeld ging en de video van de onderzoeker op het echte beeld was geplakt. De commentator ging ook even mee in het verhaal en de stunt van OVAM. 

Bekijk hier de ludieke actie

Robbe Wets