Nieuws

Oud­ste huis van Vlaan­de­ren ligt in Brug­ge en dateert van 1200

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het oudste huis van Vlaanderen ligt in Brugge. Dat hebben erfgoedonderzoekers ontdekt na boringen in houten draagbalken. Het huis ligt in de Wollestraat in het centrum van de stad. 

In de kelder van het huis is nu het martelmuseum. Na onderzoek blijkt dat het huis dateert van rond 1200, ook al doet de gevel van het pand dat niet vermoeden.  Kristof Haneca, Erfgoedonderzoeker: "Er bestaat een techniek: dendrochronologie of jaarringanalyse. Die laat toe om heel nauwkeuring een historisch stukje bouwhout te dateren op basis van de jaarringen in een stuk hout. Maar dan moeten we natuurlijk de jaarringen kunnen aflezen en dat hebben we gedaan door met deze boor er een mooie boorkern uit te halen. Hier weten we nu dat deze bomen gekapt zijn tussen 1177 en 1205."

"Dat geeft ons weer wat meer inzicht in onze geschiedenis. Het toont ons weer wat meer van waar wij komen, wat ons gemaakt heeft tot wie we vandaag zijn in Vlaanderen."

Matthias Diependaele, Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed

Het oudste huis van Vlaanderen dus, al kan het zijn dat er nog oudere bestaan die nog niet zijn onderzocht. De stad Brugge bekijkt in elk geval om het pand te laten beschermen. Dirk De fauw, burgemeester Brugge: "Het is zo dat het pand niet beschermd is. De kelder dateert uit de jaren 1100, dus we gaan aan de minister wel vragen om minstens de kelder dan toch te beschermen zodat daar toch niets meer aan kan veranderen."

Huis1
Huis2
Huis3
Huis4
Huis 5 Torture Museum
Jens Lemant
Ben Storme