Nieuws

Oude manu­scrip­ten nu ook onli­ne dank­zij nieuw project

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Biekorfbibliotheek van Brugge heeft een indrukwekkende collectie oude manuscripten uit de abdijen van ter Doest en ten Duinen. Die kan je niet zomaar inkijken. Daarom lanceert de bib een website waar de manuscripten en ook die van verschillende andere instellingen uit binnen- en buitenland op te vinden zijn.

Alles samen 820 manuscripten die dateren uit de zesde tot zestiende eeuw. MMMONK.BE is de naam van de website waar je de unieke manuscripten uit twee Gentse abdijen en de abdij ten Duinen in Koksijde en ter Doest in Lissewege kunt inkijken. 

"Bij ons in de bibliotheek hadden we al een digitaliseringsproces. Er waren bepaalde handschriften gedigitaliseerd, maar je moest ook eerst een mail sturen om die te kunnen raadplegen. Nu is het zo dat die hele collectie online raadpleegbaar is", legt projectcoördinator Katrien Deroo uit.

Tijdelijke expo

De openbare bibliotheek van Brugge heeft de grootste collectie. Het gaat niet alleen om religieuze boeken, want de monniken maakten ook encyclopedieën. 

De website is zeker niet alleen voor onderzoekers en specialisten bestemd. Er zijn virtuele tentoonstellingen en voor scholen zijn er lesmappen. Dat de eeuwenoude manuscripten ook een inspiratie kunnen zijn voor kunstenaars, zie je in een tijdelijke expo in de Biekorfbibliotheek.

Nathalie Dewulf