Nieuws

Opnieuw vogel­griep vast­ge­steld bij pluim­vee­be­drijf in Wervik

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Wervik is bij een tweede commercieel pluimveebedrijf een besmetting met vogelgriep van het type H5 vastgesteld.

Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) woensdag gemeld. Vorige week vrijdag maakte het FAVV een eerste melding van een besmetting in Wervik.

Het tweede bedrijf is gesitueerd in de 10 kilometerzone die afgebakend werd naar aanleiding van de eerste besmetting van 20 januari. Rond de nieuwe uitbraak worden een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld, die overlappen met de bestaande zones. De zones liggen ook gedeeltelijk in de provincie Henegouwen en Frankrijk.  

Bioveiligheidsmaatregelen

Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd. In de zones worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

Het vogelgriepvirus circuleert al sinds september sterk onder wilde vogels. Particuliere houders wordt aangeraden om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.

Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken wordt gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

Bekijk ook

Belga