Nieuws

Opge­let voor phis­hing tij­dens de feestperiode

2018-02-19 00:00:00 - Politiezone Vlas waarschuwt voor phishing mails

Visa verwacht een toename van online oplichtingen tijdens de feestdagen. Ook vorig jaar in de kerstperiode was er al een piek in Europa. Het betaalbedrijf zet de meest courante fraudetechnieken nog eens op een rij en geeft ook een aantal tips.

De meest bekende fraude is phishing, waarbij oplichters de rekeninggegevens van particulieren proberen te bemachtigen om daarmee op het internet te shoppen. Betaalbedrijf Visa verwacht dat dit fenomeen zal blijven toenemen door de vooruitgang van artificiële intelligentie.

Andere vormen

Fraude kan ook via een OTP-bypass, waarbij de klant nietsvermoedend de unieke code die de bank hem stuurt, invoert op een valse website. Met die code kunnen cybercriminelen dan frauduleuze aankopen verrichten.

Digitaal skimmen is het stelen van bankkaartgegevens: ze worden onderschept tijdens het afrekeningproces zonder dat de klant dit merkt. Skimming komt trouwens ook voor aan geldautomaten, dus ook daar is men best extra waakzaam.

Tips

Het bedrijf raadt aan om enkel te kopen bij handelaars die men kent. Bij een nieuwe website gaat men ook best op zoek naar contactgegevens, zoals een fysiek adres. Ook recensies van anderen over hun ervaring met de website zijn nuttig. Men checkt best ook of er een 's' in de 'https' van de websitehyperlink staat: dit betekent namelijk dat de verbinding veilig is.

Ook het gebruik van een openbaar wifi-netwerk wordt afgeraden tijdens de aankoop, want die netwerken zijn makkelijk te hacken. Visa heeft de voorbije jaren flink geïnvesteerd in beveiligingstechnologie: het bedrijf zegt dat het de eerste helft van dit jaar proactief voor 30 miljard dollar fraude heeft geblokkeerd

Fraude op booking.com

Ook op vakantiebedrijf booking.com regent het de laatste tijd klachten van mensen die in de val zijn gelokt. Meestal krijgen ze een mail of chatbedrijf in de app of op de website van booking.com. Het bericht lijkt op de officiële communicatie van het bedrijf en bevat ook de juiste data van de boeking, waarin het bedrijf zogezegd laat weten dat de betaling mislukt is of dat er een validatie nodig is van de creditcardgegevens.

Experts waarschuwen om nooit op een link te klikken en geen creditcardgegevens door te spelen rechtstreeks aan een hotel.

Ook bij ons

Ook politiezones bij ons waarschuwen voor online oplichting. Politiezone Arro Ieper ziet opnieuw een toename van het aantal meldingen van phishing. Meestal gaat het om sms-berichten die zogezegd van CARDSTOP afkomstig zijn. Je krijgt een waarschuwing voor een verdachte transactie. Via een link kom je in contact met oplichters die een aantal handelingen willen uitvoeren op je computer. In werkelijkheid krijgen de oplichters toegang tot je bankrekening.

Begin december werd zo al voor 50.000 euro gestolen. Enkele tips: "cardstop zal je zelf nooit contacteren, installeer geen software zoals Anydesk of Teamviewer en voer geen handelingen uit met de kaartlezer", klinkt het.

Momenteel krijgt de zone ook meldingen binnen van mensen die gebeld worden, zogezegd door hun bank, in verband met verdachte transacties.

Cardstop phishing
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga