Nieuws

Opge­frist Romeins Arche­o­lo­gisch Muse­um in Ouden­burg her­o­pent na twee jaar

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het vernieuwde Romeins Archeologisch Museum in Oudenburg vierde vrijdagavond zijn officiële heropening. Zaterdagochtend mocht ook het grote publiek de tijdmachine naar de oudheid instappen en de nieuwe 3D-animatie en re-enactment bewonderen.

Het museum zet de opening in de verf met een Romeins weekend, dat het van zondag tot maandag organiseert. Een legerkamp met Romeinen stelt zich dan in Oudenburg op en voert cavalerie- en infanterieshows op. Naast die authentieke initiatieven wendt het nieuwe RAM ook technologie aan om de bezoeker te informeren. 

"We zijn nu geen klassiek museum meer", vertelt curator Wouter Dhaeze. "We tonen niet alleen vondsten en teksten, maar aan de hand van virtuele immersieve projecties en re-enactmentfilmpjes, brengen we die objecten en het verhaal erachter tot leven."

325 na Christus

Liefhebbers van de laat-Romeinse tijd kunnen in België enkel in het RAM terecht. Het spoelt de tijd terug tot het jaar 325 na Christus, toen in Oudenburg een Romeins fort was gevestigd. Die troef wil het samen met de modernere tentoonstelling uitspelen. "We hebben een uniek karakter omdat we vooral de laat-Romeinse periode behandelen en we zijn een zeer belevingsgericht museum", aldus Dhaeze. "Daardoor denken we dat we de toeristen, scholen en ook Oudenburg weer tot ons kunnen krijgen." Het kostenplaatje voor de renovatie bedroeg 600.000 euro, waarvan de provincie 100.000 euro voor zijn rekening nam. 

Robbe Wets