Openbaar onderzoek over 28.081 West-Vlaamse erfgoedobjecten

Het agentschap Onroerend Erfgoed organiseert een openbaar onderzoek over de vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed van de provincie West-Vlaanderen. West-Vlaanderen is de laatste provincie die aan de beurt is.
"De provincie West-Vlaanderen heeft met 28.081 erfgoedobjecten meteen ook het grootste dossier", zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.
"Met de vaststelling van de inventaris onroerend erfgoed wil ik het behoud van het bouwkundig erfgoed stimuleren. Aan bouwkundig erfgoed dat waardevol is maar niet beschermd, is er via de vaststelling een interessante set rechtsgevolgen gekoppeld. Eens deze vaststelling is gebeurd, hebben we voor alle 300 steden en gemeenten in Vlaanderen eenzelfde juridische basis voor een lokaal onroerenderfgoedbeleid."
Rechtszekerheid
Een vastgestelde inventaris biedt rechtszekerheid aan eigenaars, kandidaat-kopers, bewoners en lokale besturen. Zo is er geen discussie mogelijk of een onroerend goed nu wel of niet in de inventaris opgenomen is.
De vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed gebeurt volgens de bepalingen die zijn vastgelegd in het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013. Dat decreet schrijft een nieuwe procedure voor: iedereen krijgt de kans om tijdens een openbaar onderzoek bezwaren of opmerkingen te formuleren over feitelijkheden in de inventaris bouwkundig erfgoed.
Geschrapt
Het vaststellingsdossier voor West-Vlaanderen bevat in totaal 28.081 erfgoedobjecten. 25.292 erfgoedobjecten liggen voor tijdens het openbaar onderzoek voor opname in het nieuwe vaststellingsbesluit. Het gaat om erfgoedobjecten die al in het vaststellingsbesluit van 2014 stonden en opnieuw worden vastgesteld, nu voor de eerste keer met een voorafgaand openbaar onderzoek.
De vaststellingsprocedure behandelt ook het bouwkundig erfgoed in de provincie West-Vlaanderen dat geschrapt moet worden uit het vaststellingsbesluit van 2014. In totaal worden er 2.789 erfgoedobjecten geschrapt. Dit bouwkundig erfgoed bezit niet langer erfgoedwaarde wegens sloop of aanpassing, beantwoordt niet aan de omschrijving van bouwkundig erfgoed of moet geschrapt worden door een administratieve fout, bijvoorbeeld door een dubbele opname.
Bezwaren
Het dossier dat voorligt bij het openbaar onderzoek kan je raadplegen op de website van het agentschap Onroerend Erfgoed.
Opmerkingen en bezwaren bezorg je aan het agentschap Onroerend Erfgoed. Dat kan tot en met 30 mei.