Nieuws

Open VLD likt zijn won­den: We delen in de klappen”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

"We wisten dat we tegenwind gingen fietsen, maar dat de wind zo sterk zou zijn was minder verwacht", geeft Piet Delrue toe. Als nummer drie op de Vlaamse liberale lijst had hij gehoopt dit scenario te vermijden. Open VLD houdt zowel in het Vlaams parlement als in de Kamer slechts één West-Vlaamse zetel over. 

"Het valt niet te ontkennen dat we in de klappen delen", aldus de Roeselaarse Delrue in onze studio. Het imago van Open VLD als regeringspartij heeft de liberalen mogelijk stemmen gekost. "Je kan water bij de wijn doen", vat hij aan. "Je kan zaken tegenhouden waar je niet mee akkoord bent en zorgen dat ze op een andere manier uitgevoerd worden. Laat ons duidelijk zijn: die twintig jaar, daar krijg je op een gegeven moment de rekening van", verwijst Delrue naar de jaren aan de macht. 

Regering of oppositie?

"Het is een cruciale vraag die ons de komende weken en maanden te wachten staat", vertelt Romina Vanhooren, eerste Vlaamse opvolger en burgemeester van Oudenburg, over een eventuele regeringsdeelname. Zowel in het Vlaamse parlement als in de Kamer laat Open VLD zich voorbijsteken door andere partijen zoals Vooruit. "We moeten kijken of het wenselijk is", voegt Vanhooren toe. "Onze ideologie, ons vrijheidsstreven is zeker niet dood en dat moet een belangrijke rol kunnen blijven spelen."

Robbe Wets