Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Oostende voor Anker heeft meteen een goeie start genomen. Vanmorgen waren er al meteen veel bezoekers voor de vaak unieke schepen die er aangemeerd liggen. Ze verwachten de komende dagen 200.000 bezoekers. Voor organisator Hubert Rubbens is dit een bijzondere editie: na zondag neemt hij afscheid. Al wacht hem snel een Olympische uitdaging...
Publiek smult ervan
Ook de exacte kopie van het schip van de bekende ontdekkingsreiziger Magellan ligt hier voor anker. Het publiek smult er van. Caroline Vandenborre: “We hebben elke dag alles gevolgd, toen de schepen toekwamen. En nu moesten we zeker dit schip eens bezoeken. Want het is éénmalig dat het schip hier is.”
Klein begonnen
Curator Hubert Rubbens neemt dit jaar trouwens afscheid van 'zijn' Oostende voor Anker. Dat begon als bij toeval 24 jaar geleden kleinschalig. “En dan heb ik altijd gezegd: ik ga een evenement maken eerst van Oostendenaars voor Oostendenaars. En dan mogen de toeristen er uiteraard bijkomen. Door zo'n evenement te creëren, ga je de mensen gevoelig maken, betrekken in dat maritiem erfgoed. En ik denk dat Oostende voor Anker daar wel in geslaagd is.”
Olympische Spelen
De focus op erfgoed bleek inderdaad een succes: intussen lokt Oostende voor Anker elk jaar zowat 200.000 bezoekers. Maar het zeemansbloed kruipt waar het niet gaan kan: In juli mag Hubert Rubbbens meewerken aan de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Niet in een stadion, maar op de Seine in Parijs. “Ik ben daar Chef de Manoeuvre voor het vertrek van de vloot, 150-180 schepen, die op de Seine in Bercy gaan vertrekken richting Trocadero. Dus ik ga dat allemaal in goeie banen moeten leiden. Het is een hele klus, en ik ben als Belg heel fier dat ik dat mag doen.”
Maar eerst dus nog één keer Oostende voor Anker. Dat loopt tot zondag, de komende dagen liggen hier tot bijna 150 schepen aangemeerd.
Varend erfgoed dat ligt te blinken in de zon: dit is Oostende op zijn mooist. Met vier dagen lang Oostende voor Anker. Thema dit jaar is Ontdekking, en daarom zijn de voorbije dagen ook enkele replica's binnengevaren van historische schepen. Zoals van de El Galeón uit 1600. Hubert Rubbens, Oostende voor Anker: “Eigenlijk werd dat gebruikt als transportschip. Uiteindelijk hadden ze een ontdekking gedaan, de soldaten gingen aan land, er werd een dorp gebouwd. En dan kwamen de mensen die in dat dorp moesten leven met hun familie, kuddes, alles wat je kan bedenken was mee, en daarvoor werden die schepen dan gebruikt.”