Nieuws

Onvoor­stel­baar”: Slui­ting dreigt voor vee­markt in Rekkem

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Veehandelaars zijn bezorgd over de mogelijke sluiting van de veemarkt in Rekkem bij Menen. Minister Weyts wil die tegen 2026 sluiten, omwille van het dierenwelzijn. Maar de veehandelaars zeggen dat ze alles volgens de regels doen, en er zijn ook strenge controles.

Samen met de veehandel in Ciney, is de veemarkt in Rekkem de laatste in z’n soort. “De veemarkt is heel belangrijk om contacten te leggen, om de dieren te verkopen en voor prijsvorming”, legt veehandelaar Pamphiel Fiers uit.

Al dreigt de markt in Rekkem nu ook te verdwijnen. De nieuwe Vlaamse Codex Dierenwelzijn van minister Weyts wil vanaf 1 januari 2026 alle fysieke markten verbieden waar dieren verkocht worden. Het nieuws over een mogelijke sluiting komt hard binnen in Rekkem.

“Deze markt afschaffen heeft geen enkel voordeel op het vlak van dierenwelzijn, integendeel zelfs. Er zullen alternatieve verzamelplaatsen van dieren ontstaan die niet meer gecontroleerd zijn."

Bart Dochy, voorzitter commissie landbouw Vlaams parlement

Controles

Van dierenmishandeling is er volgens de handelaars helemaal geen sprake. "Hier is permanente controle van een veearts. Het FAVV komt hier elke maand twee of drie keer. Alles staat hier onder strenge controle”, besluit Bart Dochy.

Davy Vercamer
Celien Tanghe