Nieuws

Onvoor­stel­baar! Als eni­ge over­ge­ble­ven deel­ne­mer haalt Emel­gem­naar de finish van de 400km zwa­re Arc­tic Ultra Race

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Verbluffend! Anders kan je de prestatie van Chris Seynaeve niet noemen. De 43-jarige Emelgemnaar heeft - als enige overgebleven deelnemer - de zwaarste, koudste en winderigste ultramarathon ter wereld gewonnen. Nog maar 19 mensen haalden ooit de finish. Seynaeve is de eerste Belg op de erelijst. Zijn tijd: zes dagen, zes uur en acht minuten.

Aankomst Chris Seynhaeve1

De 6633 Arctic Ultra is een ultramarathon van 250 mijl (402 kilometer) in extreme omstandigheden. Een voettocht in het barre noorden van Canada, bij temperaturen van -30 tot -40 graden, met als eindbestemming de poolcirkel. Door Tombstone National Park, over de Ogilvie Mountains, met meer dan 3500 hoogtemeters. Om officieel 'finisher' te zijn, moet je het traject binnen de zeven dagen afleggen.

Chris Seynaeve was een van de goed vijftien deelnemers aan de start, enkele dagen terug. Maar na 260 kilometer stond hij er helemaal alleen voor. Alle andere deelnemers hadden de strijd toen al opgegeven. Uitgeput of met bevriezingsverschijnselen.

Contact met de buitenwereld was er amper. Chris moest zijn eigen bagage op een soort slee op wielen met zich meeslepen. Enkel via een tracker kon het thuisfront volgen waar hij was, en of hij nog vooruit ging.

Vannacht kwam dan het bevrijdende filmpje op de wedstrijdpagina. Chris Seynaeve heeft al twee deelnames aan de Marathon des Sables op zijn palmares staan. Maar toen hij als enige de finishlijn haalde van de fysiek en mentaal loodzware Arctic Ultra stroomde hij vol van geluk.


Aankomst6633 Artic
Bart Coopman