Onli­ne spel HackS­hield’ moet lage­re­school­kin­de­ren wape­nen tegen cybercriminaliteit

2023-04-21 00:00:00 - Online spel 'HackShield' moet lagereschoolkinderen wapenen tegen cybercriminaliteit

Politiezone Vlas pakt uit met het online spel 'HackShield'. Honderd klassen in de regio (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) krijgen bezoek van preventiemedewerkers die de interactieve game komen voorstellen.

Politiezone Vlas krijgt de laatste tijd steeds meer klachten binnen over cybercriminaliteit. "De slachtoffers zijn niet alleen ouderen. Ook jongeren worden geconfronteerd met onder andere phishing. Het wordt dus een steeds grotere uitdaging om veilig online te bewegen. De variatie aan oplichtingsmethodes is groot", klinkt het bij de politie. 

Vragen beantwoorden en punten verzamelen

Daarom lanceert de politiezone Vlas de online game HackShield. "Dat is een interactief spel waarbij kinderen tussen 8 en 11 jaar via minigames de gevaren van het internet leren herkennen en leren hoe die te ontwijken", zegt Kris Dhondt van team Preventie Kortrijk. In het spel beantwoorden de kinderen vragen over cybercriminaliteit en verzamelen ze ook punten en zogenaamde shields. Op die manier ontwikkelen ze zich tot een echte cyberagent.

 

Behoefte aan sensibilisering

Volgens Dhondt is er behoefte aan sensibilisering, omdat leerkrachten vaak met vragen zitten. Bovendien is het aanbod over cybercrime voor kinderen aan de lagere school eerder beperkt. "We zijn nog maar net gestart met onze tour langs scholen en er zijn al zes klassen ingeschreven. Volgend schooljaar willen we de klas die het beste scoort, belonen met een cyberagent-paspoort." 

HackShield is van Nederlandse makelij en wordt ook al gebruikt door Zwijnaarde, Antwerpen en Diest. Het spel is gratis en kan zowel individueel als klassikaal worden gespeeld.

2023-04-21 00:00:00 - Online spel 'HackShield' moet lagereschoolkinderen wapenen tegen cybercriminaliteit - hackshield_cybergame_2.jpg
Belga