Nieuws

Onge­veer 80 getui­gen op pro­ces over gif­moord met wonderbonen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op het assisenproces tegen Pieter P. (37) zullen in december ongeveer 80 getuigen gehoord worden. De Lauwenaar moet zich verantwoorden voor gifmoord op zijn partner Dana Van Laeken (36).

Het slachtoffer kreeg in oktober 2018 giftige zaden van de wonderboom toegediend.

Dana Van Laeken werd op 12 oktober 2018 met ernstige maag- en darmklachten opgenomen in AZ Groeninge in Kortrijk. In de loop van de volgende nacht overleed het slachtoffer op de dienst intensieve zorgen. Het leek om een natuurlijk overlijden te gaan, maar binnen het ziekenhuis werd toch een onderzoek gevoerd naar de precieze doodsoorzaak. De artsen stapten op 30 november 2018 naar de politie toen bleek dat de vrouw om het leven kwam door de inname van ricinuszaden, afkomstig van de wonderboom.

In zijn eerste verhoren ontkende Pieter P. dat hij iets met de dood van zijn vriendin te maken had. De beschuldigde opperde wel dat het slachtoffer mogelijk zelfmoord had gepleegd. Hij gaf ook toe dat ze dergelijke wonderbonen gekocht hadden, naar eigen zeggen om hun haag te vervangen. Verder onderzoek wees echter uit dat enkel P. zich met de aankoop van de ricinuszaden had beziggehouden. Daarnaast kwam aan het licht dat er problemen waren binnen de relatie, vooral in verband met de kinderen uit zijn eerste huwelijk. P. werd op 28 februari 2019 aangehouden door de onderzoeksrechter, maar bleef zijn betrokkenheid bij de gifmoord ontkennen.

Eind mei 2019 legde de beschuldigde alsnog bekentenissen af. Hij legde uit hoe hij meermaals de geplette ricinezaden door het eten van zijn partner mengde. Het gif komt trouwens pas vrij wanneer de wonderbonen gebroken zijn. Tegen ricine bestaat geen tegengif.

Uitgebreide getuigenlijst

Op de preliminaire zitting werd donderdagnamiddag de getuigenlijst samengesteld. Voorzitter Pascale Clauw kondigde onmiddellijk aan dat het proces door de uitgebreide getuigenlijsten van de partijen langer dan een week zal duren. "Ik weet dat ik er niet veel zal kunnen weglaten", klonk het. De voorzitter verwees daarbij naar het arrest dat op 29 september werd uitgesproken door het Grondwettelijk Hof. Daarin werd immers geoordeeld dat het discriminerend is dat er geen cassatieberoep mogelijk is tegen de beslissing om bepaalde getuigen niet op te nemen in de getuigenlijst.

Na overleg met alle partijen konden uiteindelijk toch enkele mensen geschrapt worden. Het gaat bijvoorbeeld om artsen en verpleegkundigen die amper contact hadden met het slachtoffer of de beschuldigde. Een politieman die meewerkte aan het moraliteitsonderzoek, had blijkbaar al laten weten dat hij tijdens het proces niet beschikbaar zou zijn. De speurder in kwestie wordt trouwens verdacht van schriftvervalsing in het onderzoek naar de moord op Caroline Vyncke.

Tijdens het assisenproces zal Pieter P. verdedigd worden door meester Elisabeth Vanpeteghem, meester Jan Leysen en meester Kris Vincke. Meester Jef Vermassen en meester Stephen Schellinck stelden zich burgerlijke partij voor de moeder en de zus van het slachtoffer. Voor de zevenjarige dochter van de betrokkenen werd meester Francis De Decker aangesteld als voogd ad hoc. Maarten Ampe, substituut bij het parket in Kortrijk, neemt voor het eerst de rol van openbaar aanklager op zich. Pascale Clauw was in het verleden zelf een zestal keer openbaar aanklager, maar maakte nu haar debuut als assisenvoorzitter.

Het proces gaat op dinsdagnamiddag 6 december verder met de samenstelling van de volksjury. Op vrijdagnamiddag 9 december zal de procureur-generaal zijn akte van beschuldiging voorlezen. De beschuldigde zal op maandagochtend 12 december verhoord worden door de voorzitter. Daarna zullen ongeveer 80 mensen als getuige gehoord worden. Door die uitgebreide getuigenlijst zal het proces normaal gezien tot maandag 19 of zelfs tot dinsdag 20 december duren. Voor gifmoord riskeert Pieter P. levenslange opsluiting.

Lees ook:

 

Belga