Nieuws

Onder­zoek ont­mas­kert EHBO-leraar nadat hij leer­lin­ge om foto’s vraagt: meer dan 187.000 beel­den gevonden

Instagram

Illustratiebeeld

In Veurne heeft de rechter een 33-jarige EHBO-leraar veroordeeld nadat hij een leerlinge van een school in Koksijde om foto’s vroeg. De man stuurde zelf ook een foto van zijn geslachtsdeel, waarop leerlingen naar de directie van de school stapten. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad. 

De leraar van EHBO Vlaanderen, afkomstig uit het Oost-Vlaamse Laarne, ging bij verschillende scholen langs om er EHBO-lessen te geven. Op 11 en 12 oktober 2022 zou hij lesgeven in een school in Koksijde. Na de lessen begon de 33-jarige man via Instagram een chatgesprek met een 15-jarige leerlinge. Hij vertelde haar over z’n interesse in fotografie en z’n fotostudio, en vroeg daarop om foto’s van haar. 

De leerlinge lichtte enkele andere medeleerlingen in over het gesprek. Een van hen nam het chatgesprek over en stuurde een foto van zijn tepel naar de man. Hij antwoordde, op vraag van de student, met een foto van z’n geslachtsdeel.

187.000 beelden

De groep leerlingen maakten zich uiteindelijk via een filmpje bekend bij de leraar, waarop hij z’n Instagramaccount offline haalde. De leerlingen stapten wel naar de directeur van de school, die op zijn beurt de politie en de werkgever van de leraar, EHBO Vlaanderen, inlichtte. De politie startte een onderzoek en vond zo’n 187.000 beelden van seksueel misbruik van kinderen.

Onmiddellijke aanhouding

Vandaag veroordeelde de rechter in Veurne hem tot een celstraf van drie jaar, waarvan twee jaar met uitstel. De leraar was niet aanwezig op het proces, maar de rechter beval toch de onmiddellijke aanhouding. Hij moet bovendien een geldboete van 8.000 euro betalen. Zijn burgerrechten is hij voor een periode van vijf jaar kwijt en hij mag 20 jaar geen gezagsfunctie over minderjarigen uitoefenen.

Redactie