Nieuws
 | update 

Onaf­han­ke­lijk gemeen­te­raads­lid trekt naar Raad van Sta­te tegen fusie tus­sen Tielt en Meulebeke

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Onafhankelijk gemeenteraadslid Peter Raedt uit Meulebeke trekt naar de Raad van State om het fusieakkoord met Tielt te laten vernietigen. Eind vorig jaar beslisten beide gemeenten om vanaf 1 januari 2025 samen te gaan.

In december vorig jaar hebben de gemeenteraden van Tielt en Meulebeke de fusie tussen beide gemeenten definitief goedgekeurd.

Na de goedkeuring van de Vlaamse overheid gaan de twee gemeenten vanaf 1 januari 2025 verder onder de naam Tielt.

Juridische stappen

Halletoren Tielt
Nieuws

Tielt en Meulebeke keuren fusie definitief goed

In Meulebeke gebeurde de goedkeuring van de fusie niet zonder slag of stoot. Er werd 14 keer voor de fusie gestemd, maar ook vijf keer tegen. Eén raadslid onthield zich van de stemming.

Onafhankelijk oppositieraadslid Peter Raedt kan zich niet vinden in de fusieplannen en neemt juridische stappen. Dat laat hij weten op sociale media. Hij trekt, samen met nog andere onafhankelijke raadsleden, naar de Raad van State om het akkoord te laten vernietigen.

Weinig informatie

Het verhaal doet een beetje denken aan de fusieplannen tussen Wingene en Ruiselede, waarbij de oppositie van Ruiselede ook naar de Raad van State is getrokken tegen de fusie, omdat de mening van de inwoners te weinig gehoord is.

Volgens Peter Raedt zijn ook de inwoners van Meulebeke te weinig geïnformeerd. "Er was in het hele traject niet de minste mogelijkheid tot inspraak, noch voor de inwoners, noch voor de raadsleden."

2023-02-21 00:00:00 - Oppositie Ruiselede trekt naar Raad van State tegen fusie met Wingene
Nieuws

Oppositie Ruiselede trekt naar Raad van State tegen fusie met Wingene

Geen volksraadpleging

Zo is er geen volksraadpleging gehouden. In Ruiselede gebeurde dat wel: negen op de tien stemmers waren tegen de fusie. Toch gaat de fusie door, omdat een volksraadpleging niet bindend is.

Volgens burgemeester van Meulebeke Dirk Verwilst is de vraag voor een volksraadpleging nooit gesteld. "Alle gemeenteraadsleden kregen de kans om op verschillende momenten aanwezig te zijn. De onafhankelijken hebben hun kat gestuurd."

Niet met Pittem

In juli vorig jaar gaven beide gemeenten al hun fiat voor de fusie met een principieel akkoord. Aanvankelijk zou ook Pittem deel uitmaken van de fusie, maar daar zag de gemeente uiteindelijk van af. 

Tielt en Meulebeke gaan dus vanaf 1 januari 2025 samen door het leven, maar behouden elk hun naam en postcode. De nieuwe fusiegemeente krijgt de hoofdnaam Tielt, Meulebeke wordt een deelgemeente.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere