Nieuws

Oli­vier Van­de­cas­tee­le lan­ceert pro­ject voor huma­ni­tai­re werkers

2023-05-26 00:00:00 - Olivier Vandecasteele is geland in België en valt zijn familie geëmotioneerd in de armen

Olivier Vandecasteele, die vijftien maanden in een Iraanse cel zat, lanceert 'Protect Humanitarians', een initiatief ter bescherming en ondersteuning van humanitaire werkers. "We willen oplossingen zoeken voor een gedeelde behoefte waar alle leden van de humanitaire gemeenschap baat bij hebben", klinkt het.

Dat hulpverleners broodnodig zijn, bewijzen de cijfers van de Verenigde Naties: wereldwijd hebben momenteel ongeveer 300 miljoen kwetsbare mensen humanitaire hulp nodig. Desondanks krijgen hulpverleners steeds vaker af te rekenen met gevaarlijke situaties en bedreigingen.

Afgelopen jaar werden meer dan 500 humanitaire medewerkers gedood, gewond of ontvoerd terwijl ze hun werk uitoefenden, blijkt uit cijfers van Humanitarian Outcomes. Meer dan de helft van hen liet het leven, waarmee 2023 het dodelijkste jaar ooit was voor humanitaire medewerkers.

"Mensenrechtenactivisten en journalisten hebben zich georganiseerd om de collectieve verdediging van hun leden op te nemen. De humanitaire sector heeft deze bescherming niet. De humanitaire werkers, zeker de plaatselijke humanitaire werkers, staan er vaak helemaal alleen voor", stelt Olivier Vandecasteele.

"De humanitaire werkers, zeker de plaatselijke humanitaire werkers, staan er vaak helemaal alleen voor"

Olivier Vandecasteele

'Protect Humanitarians'

Daarom lanceert hij 'Protect Humanitarians'. Het project wil de humanitaire gemeenschap samenbrengen rond een gezamenlijk doel: een collectieve aanpak uitwerken voor de bescherming en de (medische, psychologische, materiële of juridische) hulp voor humanitaire werkers die het slachtoffer zijn van incidenten of voor hun familie indien de humanitaire werkers overleden zijn.

"We willen een platform om de aanvallen op de humanitaire medewerkers te bespreken en een effectieve aanpak uit te werken. Dat is de ambitie van Protect Humanitarians: oplossingen zoeken voor een gedeelde behoefte waar alle leden van de humanitaire gemeenschap baat bij hebben", aldus de humanitaire hulpverlener.

2023-05-26 00:00:00 - Fel vermagerde Olivier Vandecasteele "in goede gezondheid" op weg naar huis - olivier_vandecasteele_vrijlating_0.jpg

Humanitaire medewerkers beter beschermen

Het project richt zich onder meer op noodhulp aan humanitaire hulpverleners die het slachtoffer zijn van kritieke incidenten, maar doet ook aan belangenbehartiging en bewustmaking met als doel de humanitaire medewerkers beter te beschermen. Verder zal er ook expertise worden uitgewisseld en juridische bijstand voorzien worden om de straffeloosheid van daders te bestrijden.

Het Fonds Protect Humanitarians, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, staat open voor giften van particulieren, organisaties en bedrijven die willen bijdragen aan de medische, psychologische en juridische ondersteuning van humanitaire hulpverleners die het slachtoffer zijn van kritieke incidenten.

Belga