Nieuws

Olie bereikt Vlaam­se kust

2015-10-07 00:00:00 - Olie bereikt Vlaamse kust

Er lekt opnieuw massaal zware olie uit het gezonken schip Flinterstar. Aan het natuurgebied Het Zwin in Knokke-Heist is de eerste olie aangespoeld.

Volgens de voorspelling zou de eerste olie aanspoelen rond middernacht, maar de eerste vaststellingen werden al gedaan omstreeks 16 uur. "Het ziet er ook niet uit als kleine, korrelige deeltjes, maar eerder als een film op het water", zegt gouverneur Carl Decaluwé. Hij is blij dat de vannacht aangelegde zanddam tijdig klaar was en zo het waardevolle natuurgebied 't Zwin beschermt.

Controles

Niet alleen in het Zwin, maar ook op andere plaatsen aan de Oostkust zijn ze bijzonder waakzaam. Van De Haan tot de Nederlandse kust kunnen in de loop van de nacht kleine partikels olie aanspoelen. Brandweerploegen van De Haan, Blankenberge, Zeebrugge en Knokke voeren inspecties uit aan de vloedlijn.

De Civiele Bescherming wordt in Knokke-Heist opgeroepen om de smurrie op te ruimen. "Dat behoort tot onze taken", aldus bevelhebber Johan Boydens. "We hebben momenteel nog geen weet van andere oproepen langs de Vlaamse kust. Daar is het nog te vroeg voor." 

Oostende

Boydens liet ook nog weten dat de Civiele Bescherming nog steeds stand-by is in de haven van Oostende. "Aan de Flinterstar zijn we niet meer aanwezig. Dat is een taak voor de oliebestrijders Arca en Interballast I, maar we maken in Oostende de schepen die terugkomen van de plaats van het ongeval, wel opnieuw proper."

Ben Storme