Nieuws

Oek­ra­ïen­se vluch­te­lin­gen gegeerd om vaca­tu­res in te vullen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Komend weekend is het twee jaar geleden dat Rusland binnenviel in Oekraïne. Meteen kwam een vluchtelingenstroom op gang, ook naar ons land. En Oekraïense vluchtelingen blijken gegeerd om vacatures in te vullen waarvoor bedrijven hier niet de juiste werknemers vinden.

Verschillende sectoren werken daarvoor samen aan een project dat onder nieuwkomers de juiste profielen zoekt, en hen begeleidt. Industriële sectorfederaties zijn begonnen met het project Matching Talents. Ze screenden al 250 mensen, op zoek naar mensen met het profiel dat ze hier al lang zoeken. Vincent Mispelaere, Sectorfederatie PlastIQ - Matching Talents: “Dat zijn jobs waarvoor we geen volk meer vinden bij onze reguliere bevolking, en waarbij we op zoek gingen naar het arbeidspotentieel bij de Oekraïense vluchtelingen.”

PPC Pools in Desselgem

Matching Talents heeft daarvoor Svetlana Fedorova aangeworven. In Oekraïne lerares Engels, hier de jobcoach in Kortrijk. Svetlana Fedorova, Oekraïense jobcoach Matching Talents: “Het is belangrijk om Oekraïners te kunnen zeggen: je kan dat doen! En Oekraïners zijn niet zo goed met taal zoals de mensen hier in Vlaanderen.”

Zo kon Svetlana Serhii Solod naar zwembadbouwer PPC Pools in Desselgem bij Waregem leiden. Zij waren al lang op zoek naar een lasser. Serhii kwam met zijn gezin naar België, kort na de Russische inval. Serhii Solod, Oekraïense werknemer: “In mijn land heb ik als sportcoach gewerkt, 13 jaar lang. En ik had een opleiding in het technisch secundair onderwijs. Ik kan mooi en sterk lassen.”

508 BB LINKS oekraiensewerknemers
508 BB RECHTS oekraiensewerknemers
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Ben Storme