Nu werkloosheidsuitkering deels op de helling staat: West-Vlaamse studenten maken zich zorgen
Studenten die via VDAB een opleiding volgen voor een knelpuntberoep, maken zich zorgen over de plannen van de regering om hun werkloosheidsuitkering te beperken tot twee jaar. Al wie dus langer dan twee jaar studeert, krijgt geen uitkering meer. CD&V en Vooruit zetten de deur op een kier voor uitzonderingen, maar voor N-VA geldt de regel voor iedereen die een uitkering krijgt.
Heel wat studenten die via VDAB een opleiding volgen aan onze West-Vlaamse hogescholen zijn bezorgd over hun toekomst nu de regering de werkloosheidsuitkering wil beperken. Studenten die hun studies niet combineren met een job, kunnen nu voor de duur van hun volledige opleiding op zo'n uitkering rekenen. Door de nieuwe regel zouden ze daar maar voor twee jaar recht op hebben. Wie een opleiding volgt die langer duurt, dan krijgt na die twee jaar niets meer en dat baart studenten zorgen.
"Ik woon samen met mijn vriendin en we hebben vaste kosten. Als mijn uitkering wegvalt, kan ik niet zowel studeren als op haar inkomen leunen. Dan zou ik noodgedwongen moeten stoppen en terug het werkveld ingaan, dus daar ben ik wel wat bang voor", zegt student sociaal werk Dayo De Baere.
"Combinatie werken - studeren is niet mogelijk"
Ook Glenn Moenens, die zich omschoolt na een carrière als bouwvakker, maakt zich zorgen: "Mijn grootste instrument waren mijn handen, maar door medische redenen moest ik me heroriënteren. Nu werk ik met mijn hoofd en mijn hart. Studeren vraagt veel energie en tijd, en werken erbij is voor mij niet haalbaar."
"Studeren vraagt veel energie en tijd, en werken erbij is voor mij niet haalbaar."
Annelies, eveneens student Sociaal Werk, vindt het onbegrijpelijk dat de maatregel wordt doorgevoerd: "Ik heb altijd willen studeren, maar had vroeger de mogelijkheid niet. Nu valt mijn droom bijna aan stukken. Aangezien het een knelpuntberoep is, snap ik niet waarom deze regeling wordt aangepast."
Axel Ronse (N-VA): "We gaan geen opleidingen van vier jaar meer financieren"
Regeringspartijen CD&V en Vooruit willen uitzonderingen bespreken, terwijl N-VA vasthoudt aan de regel voor iedereen die een werkloosheidsuitkering ontvangt. Maar de partij stelt wel gerust: voor de huidige studenten moeten alvast niet hoeven te piekeren over een nieuwe regelgeving.
"Ze zijn erin gegaan met de goedkeuring dat ze dat mochten combineren, dus dat gaan we absoluut respecteren. Maar we gaan geen opleidingen van vier jaar meer financieren door ze te combineren met de werkloosheidsuitkering", licht Ronse toe.
N-VA wil een ander financieringsmodel uitwerken voor de langere opleidingen tot knelpuntberoep, waarin de toekomstige werkgever een financiële rol speelt. Na twee jaar opleiding zouden zij aan die studenten al een loon kunnen uitbetalen. Dat moet dan het wegvallen van de werkloosheidsuitkering opvangen. "Een werkgever zou dat perfect kunnen doen. Dan krijgt de student een loon, maar doen ze in ruil stage bij die werkgever en gaan ze er nadien ook definitief aan de slag."