Noodnummer 1722 actief, windparken uitgeschakeld
De windparken op zee zijn zondag sinds 15 uur uitgeschakeld. Dat komt door de sterke windstoten van storm Ciara die over de zee raast. Zondag rond 9 uur was er een productiepiek, waarna de windturbines uit voorzorg progressief werden stilgelegd. Dat meldt hoogspanningsbeheerder Elia.
Elia verwacht dat de onderbreking tot 19.30 uur duurt. Daardoor dreigt er tot 1.400 MW minder elektriciteit te worden geproduceerd. Dat is de productie van bijna anderhalve kerncentrale. De hoogspanningsnetbeheerder staat niet alleen in voor de marktwerking, maar ook voor de infrastructuur van het hoogspanningsnet. Elia was voorbereid en verwachtte geen probleem met de lijnen of masten.
Vanaf windsnelheden van 140 km/u aan de kust of 120 km/u in het binnenland kondigt Elia een vooralarm aan, wat inhoudt dat de verschillende noodploegen zich moeten klaar houden. Maar dat zou zondag niet het geval zijn, is de verwachting. Vanaf windsnelheden van 160 km/u aan de kust en 140 km/u in het binnenland kondigt Elia een preventieve mobilisatie af.
Noodnummer 1722 geactiveerd
De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken activeert vanwege storm Ciara het nummer 1722 voor niet-dringende interventies. Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. De bedoeling is dat mensen voor niet-dringende brandweerinterventies waarbij er er geen risico is op levensgevaar naar 1722 bellen, zodat het noodnummer 112 beschikbaar blijft voor mensen die dringende medische hulp of dringende brandweerhulp nodig hebben.
Het is bovendien niet de bedoeling naar 1722 te bellen voor schade waarbij geen brandweerinterventie nodig is. In dat geval is een gekwalificeerde professional aangewezen. Wie getroffen is door stormschade en wateroverlast kan ook via de website stormschade.vlaanderen online brandweerhulp aanvragen of een professionele dienstverlener, zoals een dakwerker, boomzager of opruimingsfirma, contacteren. De online aanvraag komt meteen bij de meldkamer van de brandweer terecht, dus moeten mensen niet meer wachten tot een operator van het nummer 1722 hen te woord staat.
Hoge waterstand verwacht
Het KMI waarschuwt voor een hoge waterstand aan de kust maandagnamiddag, in het zog van storm Ciara. Enkele uren later wordt ook een hoge waterstand verwacht voor Antwerpen. Daarvoor heeft het KMI een code geel uitgevaardigd. De waarschuwing geldt maandag van 12 tot 20 uur.
"Het waterpeil kan plaatselijk staketsels blank zetten, vooral in combinatie met golfslag. Het wandelen op staketsels, kades en dijken is niet zonder gevaar", aldus het KMI, dat vraagt waakzaam te zijn. Aan de kust wordt een hoge waterstand verwacht van 5,75 meter TAW (+/- 15 cm) in Oostende. TAW, of tweede algemene waterpassing, is het gemiddeld zeeniveau bij laagwater in Oostende. In Antwerpen wordt 6,98 meter TAW (+/-10 cm) verwacht. Het KMI had eerder al voor heel België code oranje uitgevaardigd, door de hevige wind die storm Ciara met zich mee brengt. Zondagnamiddag lopen de rukwinden op tot snelheden tussen 90 en 110 kilometer per uur. In de vooravond kan dat lokaal zelfs 120 kilometer per uur worden.
"In de loop van de avond en volgende nacht lopen, bij de doortocht van een actief koufront en de buien die erop volgen, de rukwinden nog verder op en is er gevaar voor pieken van 100 tot 130 km/u", aldus het KMI. Ook is niet uitgesloten dat er tijdens een eventueel onweer zeer lokaal nog hogere windpieken optreden. De kans op schade is groot in het hele land. Maandag overdag blijft het hard waaien, maar de meest extreme rukwinden verdwijnen. Toch zijn er nog altijd rukwinden mogelijk tot rond 100 km/u. De waarschuwing van het KMI is geldig van zondag 10 uur tot maandag 23 uur.