Nieuws
 | update 

Nog lege cel­len in Ieper­se gevan­ge­nis, maar ook daar zijn nieu­we gede­ti­neer­den niet meer toegelaten

Gevangenis Ieper 3

FOD Justitie

Door het protest tegen de overbevolking in de gevangenissen, weigert nu ook het personeel in Ieper om nog nieuwe gedetineerden aan te nemen. Er is in Ieper wel capaciteit aanwezig om mensen op te sluiten, maar er is onvoldoende personeel, zegt Kris Crevits van de socialistische bond ACOD.

De voorbije dagen hadden de personeelsleden van acht Vlaamse gevangenissen al beslist om geen nieuwe gedetineerden meer op te nemen, uit protest tegen de overbevolking. Het gaat meer bepaald om de inrichtingen in Hasselt, Antwerpen, Mechelen, Turnhout, Leuven hulpgevangenis, Brugge, Oudenaarde en Gent (Nieuwe Wandeling). Intussen wordt ook in gevangenis van Lantin, in de provincie Luik, de toegang geblokkeerd voor nieuwe gevangenen.

Gevangenis brugge 2
Nieuws

Ook Brugse gevangenis laat geen nieuwe gedetineerden meer toe

"Er is hier wel plaats maar we hebben niet genoeg personeel voor al die gedetineerden."

Kris Crevits, ACOD

Het personeel van de Ieperse gevangenis heeft maandagavond eveneens beslist om geen nieuwe gedetineerden meer binnen te laten. Crevits zegt dat er door de acties in de andere gevangenissen plots meer binnenkomende gevangenen naar Ieper worden gestuurd. "Er is hier wel plaats - er staan cellen leeg - maar we hebben niet genoeg personeel voor al die gedetineerden", klinkt het.

Derde vleugel

De gevangenis van Ieper werd nog maar in december weer in gebruik genomen, na een bijna twee jaar durende renovatie. Ook de capaciteit werd uitgebreid, maar volgens Crevits is er nog altijd maar 70 procent van het nodige personeel voorzien. De vakbondsman is ook ontstemd omdat er aan de regionale directie was gevraagd om geen nieuwe vleugel te openen zolang het personeelbestand niet ingevuld is geraakt. Maar door de toenemende druk werd maandag toch een derde vleugel in gebruik genomen, zegt hij.

Hoe lang de actie in de Ieperse gevangenis blijft duren, is nog niet duidelijk. Dat zal vooral van het personeel afhangen, klinkt het bij de ACOD'er. "We hopen dat er snel een concrete oplossing kan komen." In afwachting daarvan hebben de vakbonden alvast een stakingsaanzegging ingediend voor een 24 urenstaking in de Belgische gevangenissen vanaf 14 maart om 22 uur.

Belga
Ben Storme

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.