Nieuws

NMBS mag sta­ti­ons­ge­bouw Kort­rijk slopen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De NMBS mag het stationsgebouw van Kortrijk slopen en er een nieuw stationsgebouw met verhoogde perrons bouwen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft aan de NMBS een omgevingsvergunning afgeleverd voor de tweede fase van de herontwikkeling van de stationsomgeving van Kortrijk.

De NMBS en de stad Kortrijk hebben al langer plannen voor een nieuw stationsgebouw en een vernieuwde stationsomgeving. Daarvoor moet het bestaande stationsgebouw gesloopt worden. Tegen de sloop van het gebouw was ook protest gekomen van buurtbewoners en van organisaties. Zo drong de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) erop aan het gebouw te beschermen als monument.

Al Masterplan in 2015

Minister van Omgeving Zuhal Demir wijst erop dat er al in 2015 door diverse overheden een masterplan opgemaakt werd voor de stationsomgeving van Kortrijk. "Tijdens deze tweede fase wenst men over te gaan tot een sloop van het oude stationsgebouw en de bouw van een nieuw stationsgebouw met verhoogde perrons en gegarandeerde toegankelijkheid voor elkeen", legt de N-VA-minister uit.

Daarnaast wordt de omgeving heringericht. Zo worden twee onderdoorgangen gemaakt als een soort van 'straat' of 'plein' onder de sporen. Bedoeling is dat op die manier het Stationsplein ook vergroend wordt.

Niet beschermd

Tijdens het openbaar onderzoek werden volgens minister Demir 564 bezwaren ingediend en één petitie. Er werden enkel (voorwaardelijk) gunstige adviezen afgeleverd. De N-VA-minister herhaalt ook dat het gebouw niet beschermd is en dat er geen plannen zijn om het in de toekomst te beschermen. Ook het stadsbestuur van Kortrijk staat volledig achter het project.

2023-04-25 00:00:00 - Stationsgebouw van Kortrijk wordt geen beschermd monument
Nieuws

Vonnis lijkt getekend: Vlaanderen geeft ook positief advies voor sloop stationsgebouw in Kortrijk

Ben Storme
Belga