Nieu­we korps­chef in zone Grens­leie legt met­een zijn prioriteiten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Didier Vandecasteele heeft vanmorgen de eed afgelegd als korpschef van de politiezone Grensleie. En hij gaf bij die gelegenheid ook toelichting bij de criminaliteitscijfers in de politiezone Grensleie. Dat zijn Menen, Wevelgem en Ledegem.

In vergelijking met de jaren voor corona geeft de criminaliteit algemeen een lichte daling aan. Maar er zijn wel uitschieters. Zo ligt de drugs gerelateerde criminaliteit met 421 gevallen veel hoger dan alle voorgaande jaren. Didier Vandecasteele, korpschef Politiezone Grensleie: “Daar zijn twee redenen voor. De vlotte toegang tot drugs en de populariteit van de huis-, tuin- en keukendrug flakka, die vanuit de regio Roeselare is overgewaaid naar hier. En de tweede reden: we jagen op drugs en dealers. We hebben een goed ‘flex team’. En hoe meer vaststellingen we doen, hoe meer feiten we zelf creëren.”

Flakka kan via een pijp geïnhaleerd worden
Nieuws

Nu al in top 5 van meest gebruikte drugs: flakka verspreidt zich razendsnel in Zuid-West-Vlaanderen

“De huis-, tuin- en keukendrug flakka, die vanuit de regio Roeselare is overgewaaid naar hier.”

Didier Vandecasteele, korpschef Politiezone Grensleie."

Er waren zo’n 200 fietsdiefstallen, een forse toename van vooral van dure elektrische fietsen. En dan is er nog de cybercriminaliteit. Phishing is met 86% gestegen tegenover 2022. Didier Vandecasteele, korpschef politiezone Grensleie: “Wij doen enorm veel vaststellingen. Het parket doet zijn best om te vervolgen, maar het is heel moeilijk, want sommige daders zitten in het buitenland. Ik denk dat de beste manier hier ‘voorkomen’ is, in plaats van ‘genezen’.”

Ook goeie resultaten

Maar Grensleie kan ook goede resultaten voorleggen. Diefstal, afpersing, mensenhandel en inbraken zijn gedaald. Eddy Lust, burgemeester Menen: “We hebben natuurlijk de perceptie tegen. Ik heb het al dikwijls gezegd. Een overval wordt bijvoorbeeld gepleegd in Tielt. Vaak moeten criminelen de grens passeren. Wij moeten ze dan pakken. En daardoor komt de stad Menen in beeld. Ik denk dat het meer perceptie is dan iets anders.”

“Veel criminelen moeten de grens passeren. Wij moeten ze pakken. En daardoor komt Menen vaak in beeld.”

Eddy Lust, burgemeester Menen

Bij de verkeersinbreuken staat gsm-gebruik tijdens het rijden op nummer 1 met 547 boetes.

Stefaan Six
Ben Storme