Nieuws

Nieuw kunst­werk in Zee­brug­ge gaat in dia­loog met de zee: gong­slag bij hoogtij”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Zeebrugge is het monumentale kunstwerk ‘Tide Bell’ geplaatst op een belangrijk toegangspunt. Bijzonder is dat het kunstwerk van de Belgische kunstenaar Paul Casaer in dialoog gaat met de zee. Bij hoogtij weerklinken er gongslagen uit het kunstwerk.

Een bouwkraan zette vandaag het kunstwerk op de rotonde aan de westelijke strekdam in Zeebrugge. En dat was een bijzonder, maar toch ook spannend moment voor kunstenaar Paul Casaer. Het kunstwerk is door de inwoners verkozen bij een wedstrijd tussen zes kunstenaars.

“Ik maakte me wat zorgen over de schaal. Ik wist dat het een heel monumentaal ding zou zijn maar we staan hier in een open ruimte met heel, veel visuele stoorzenders. Maar ik denk dat het allemaal best meevalt, dat het ding toch wel zijn plek opeist. Dit is toch wel een geruststelling”, vertelt de kunstenaar.

Gongslagen bij hoogtij

Het kunstwerk is acht meter hoog en weegt tien ton. De twee gigantische bellen weerklinken telkens wanneer het hoogtij is. De gongslagen zullen luid genoeg klinken om het verkeer te overstemmen, maar mogen ook niet te luid klinken. “Het probleem is om het niet te hard te laten klinken, zodanig dat er geen nachtlawaai is of dat mensen klagen over overlast. Maar dat moeten we ook finetunen”, zegt Casaer.

De officiële inhuldiging van het kunstwerk staat gepland in mei.

Tide Bell
Andy Debo
Celien Tanghe