Nieuws
 | update 

Niet lan­ger volks­wijs­heid: weten­schap­pe­lijk onder­zoek bewijst dat zee­lucht gezond is

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de volkswijsheden was het geen geheim, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: zeelucht is gezond en versterkt zelfs de weerstand tegen ziektes. Dat blijkt uit onderzoek van het Vlaams instituut voor de Zee en de universiteiten van Gent en Antwerpen.

Het was al bekend dat wie binnen een afstand van vijf kilometer van zee woont, gezonder en minder gestresseerd is. Vooral het stressverlagende effect van de zee en de omgeving werd daarbij als oorzaak gezien. 

De kust strand

© Belga

Beter immuunsysteem

In de nieuwe studie van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en van de universiteiten van Gent en Antwerpen, werd gekeken naar het effect van bepaalde bacteriën in zeelucht op de mens. Daaruit blijkt nu dat virussen, schimmels en bepaalde ziekten worden getemperd bij mensen die regelmatig worden blootgesteld aan de bacteriën in zeelucht. "Het versterkt met andere woorden ons immuunsysteem", klinkt het.

"De zeelucht versterkt met andere woorden ons immuunsysteem."

Onderzoekers UGent, UAntwerpen en VLIZ

Ook tijdens de coronapandemie bleek dat kustbewoners vaak een beter immuunsysteem hebben. Concreet worden kleine druppeltjes van opspattend zeewater ingeademd. "Als die een gunstig effect hebben op onze immuniteit, kan dit mogelijk verklaren waarom bewoners van de Italiaanse kust beter beschermd bleken tegen COVID-19 dan landgenoten meer landinwaarts."

De kust strand
De kust strand
De Kust
© Belga
Stefaan Kerger
Celien Tanghe
Belga