Nieuws
 | update 

Neder­lan­der krijgt zeven jaar cel voor geweld­da­di­ge juwelenroof

Juwelier

Een 46-jarige Nederlander is door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor zijn aandeel in een gewelddadige juwelenroof. Een werkneemster van een juwelierszaak werd thuis in Brugge overvallen, waarna de daders in Knokke juwelen ter waarde van een miljoen euro meegraaiden.

De Brugse politie werd op 23 februari 2023 kort voor 21 uur opgeroepen voor een diefstal met geweld in Sint-Andries. Het slachtoffer was thuis verrast door twee gemaskerde mannen met een Nederlands accent. De vrouw moest op de grond gaan liggen en werd gekneveld met spanbandjes. Bovendien hielden de daders haar voortdurend onder schot met een vuurwapen. De overvallers bleken het gemunt te hebben op de codes van het alarmsysteem en de juwelierszaak waar ze werkte.

2023-02-26 00:00:00 - Spectaculaire juwelenroof in Knokke-Heist
Nieuws

Acht jaar cel gevorderd voor gewelddadige juwelenroof Knokke

Bij juwelier Baunat in Knokke werden vervolgens juwelen ter waarde van een miljoen euro gestolen. Na een achtervolging konden de buit en Michel de H. (46) aangetroffen worden.

"Nooit meer de persoon die ik vroeger was"

De burgerlijke partijen wezen op de grote gevolgen van de feiten. "Ik zal nooit meer de onbevangen persoon zijn die ik voordien was", zei het slachtoffer zelf.

De verdediging pleitte dat H. niet betrokken was bij de voorbereiding van de feiten. "Hij kan het brein niet zijn, want hij zat zelfs nog in de cel toen het voertuig in december al eens gevolgd werd", aldus meester Maya Vanden Bogaerde. De beklaagde werd op basis van zijn kledij herkend door het slachtoffer, maar blijft toch volhouden dat hij enkel buiten op de uitkijk stond. De verdediging stelde tevergeefs voor om een deel van de straf met uitstel op te leggen.

Schadevergoedingen

De rechter veroordeelde Michel de H. uiteindelijk tot zeven jaar gevangenisstraf. Aan het slachtoffer moet hij een voorlopige schadevergoeding van 12.000 euro betalen. Er werd een deskundige aangesteld om de precieze schade te onderzoeken. De juwelierszaak kreeg een voorlopige schadevergoeding van 5.000 euro toegewezen, terwijl de beklaagde aan de verzekeringen 7.900 euro moet betalen.

Belga
Celien Tanghe